Τζ. Ράις: Η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων προς το ΔΝΤ

Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα παρέπεμψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σημειώνοντας πως όλες οι απαντήσεις σχετικά με τις τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια και τις μεταρρυθμίσεις θα δοθούν εκεί.
Παράλληλα, ο Τζ. Ράις σημείωσε πως το ΔΝΤ δεν έχει καμία ενημέρωση ως προς οποιαδήποτε πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα μέρος δανείων προς το Ταμείο, ενώ ξεκαθάρισε πως πρόκειται για απόφαση της Ελλάδας αλλά ακόμα και να γινόταν κάτι τέτοιο, δεν θα επηρέαζε τη διαδικασία μεταμνημονιακής παρακολούθησης της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανακοίνωσε πως η πρώτη έκθεση στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της χώρας, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της επόμενης βδομάδας.
Την ίδια στιγμή, επανέλαβε πως υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των τραπεζών και των ισολογισμών τους όπως έχει αναφέρει και το καλοκαίρι το ΔΝΤ στη δήλωση συμπερασμάτων για το άρθρο 4, όπου κατέληγε πως χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες ώστε να ξεπεραστούν οι παρακαταθήκες της κρίσης και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική ενσωμάτωση».
Υπενθυμίζεται πως χτες έλαβε χώρα η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ επισημάνθηκε ότι «παραμένουν ακόμα ανοιχτές διαφορές» για το θέμα των τραπεζών.
Ειδικότερα, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε με την τη διαπίστωση ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένα ανοιχτά θέματα, όπως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ το Ταμείο αναγνώρισε παράλληλα τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός.
Η θέση του ΔΝΤ διατυπώθηκε από τον επικεφαλής της αποστολής του στην Ελλάδα, Π. Ντόλμαν, ενώ δεν ήταν παρούσα στη συνεδρίαση η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες τονίστηκε ακόμα η ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση της χώρας, καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη σε σειρά χώρα κάτοχος δανείων από το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα