Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού τάχθηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος μιλώντας σε φόρουμ για την καινοτομία στη Μαδρίτη επιτέθηκε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Βρυξελλών. Όπως τόνισε, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση και υπερασπίστηκε την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να υιοθετήσει το μέτρο.

Όπως είπε ο προοδευτικός Αμερικανός οικονομολόγος, το μέτρο της αύξησης κατά 22% του ελάχιστου μισθού στην Ισπανία, έως και τα 900 ευρώ, που πέτυχε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ με τη συνεργασία και στήριξη των Podemos, ήταν «πραγματικά αναγκαίο και σωστό».

Απαντώντας δε στην κινδυνολογία της Τράπεζας της Ισπανίας, ότι με την υιοθέτηση του μέτρου θα χαθούν 150.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της αύξησης του εργασιακού κόστους, και σε εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μιλά για απώλεια 70.000 θέσεων, τονίζει:

«Η αύξηση του ελάχιστου μισθού προκαλεί ελάχιστες ή επουσιώδεις συνέπειες, και όταν αυτές έρθουν είναι πάντα θετικές» για την απασχόληση, τονίζει. Τα στοιχεία, όπως διαβεβαιώνει, όχι μόνο για την Ισπανία «που αποφάσισε αύξηση 22%, αλλά και για το Σιάτλ στις ΗΠΑ, όπου η αύξηση του ελάχιστου μισθού ήταν 100%, είναι συντριπτικά».

Και υποστηρίζει ότι η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Σάντσεθ οφείλεται στη λανθασμένη προκατάληψη ότι η αγορά εργασίας λειτουργεί όπως και οι άλλες αγορές σε μια οικονομία, στηριζόμενη στον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό «μοιάζει με θρησκευτικό δόγμα», τονίζει και «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν ισχύει».

«Κίνδυνος η Ιταλία»

Σύμφωνα με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, η κρίση στις σχέσεις Ιταλίας και Κομισιόν για το θέμα του προϋπολογισμού, είναι κάτι σοβαρό. Εκτιμά ότι η ιταλική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, «είναι πραγματικός κίνδυνος για τους 19, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα».

Εκτιμά ότι οι λαϊκιστής συμπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο αντιμετωπίζουν την οικονομία με τρόπο «ελάχιστα ρεαλιστικό», καθώς θεωρούν ότι μειώνοντας τους φόρους θα αυξήσουν τα κρατικά έσοδα, λάθος που όπως λέει έκανε και ο Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ, με τραγικά αποτελέσματα για την αμερικανική οικονομία.

«Δεν πέτυχε τότε, δεν θα πετύχει ούτε τώρα», λέει.

Ωστόσο, εκτιμά ότι το ευρώ είναι λάθος, παράγωγο «πολιτικών που δεν είχαν ιδέα από οικονομία και προσπάθησαν να δημιουργήσουν τη δική τους πραγματικότητα».

Ενώ αναγνωρίζει και ένα δίκιο στην ιταλική κυβέρνηση, λέγοντας ότι σωστά λέει ότι στην Ε.Ε. πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, καθώς οι κανόνες της Κομισιόν για τις δαπάνες «είναι λανθασμένοι».

Την ίδια στιγμή συγκρίνει την Ιταλία με την Ελλάδα, λέγοντας ότι βέβαια ότι η Ιταλία -παρά τις φωνές των Σαλβίνι και Ντι Μάιο- τελικά μάλλον θα υποχωρήσει στη σύγκρουση με την Ε.Ε., κάνοντας βήματα πίσω και αναγκαστικά θα τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ωστόσο, λέει, ίσως βήματα πίσω να κάνει και η Κομισιόν.

Οι «αμαρτίες» της Μέρκελ

Άλλωστε, υποστηρίζει, για την κρίση του ευρώ, ένας -μάλλον μία είναι η κυρίως υπεύθυνη: η Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι αδιανόητο πώς θυσίασε την Ελλάδα για να διασωθούν οι γερμανικές τράπεζες», λέει ενώ τονίζει ότι δημιούργησε ένα «εσωτερικό πρόβλημα»: με τη ρητορική της περί ευθύνης της Ελλάδας για την κρίση, όταν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία είχαν πολύ μεγάλα ελλείμματα, «εμπόδισε άλλους Γερμανούς πολιτικούς να τηρήσουν μια περισσότερο διαλλακτική και ισορροπημένη στάση» στο πρόβλημα.

Και τελικά, τονίζει ο Στίγκλιτς, η Μέρκελ «δεν πέτυχε τους στόχους της» και εκτιμά ότι παρά την προοδευτική και «γενναία» στάση της στο προσφυγικό, αυτό γίνεται η αιτία για την απομάκρυνσή της. «Είναι μάλλον η τιμωρία της για τις αμαρτίες της όσον αφορά την κρίση του ευρώ».

Και στις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην πατρίδα του και σχολιάζοντας τη νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και την ήττα τους στη Γερουσία, ο νομπελίστας οικονομολόγος πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ -του οποίου είναι σφοδρός επικριτής- δεν θα μπορεί να περάσει κανένα νόμο στο Κογκρέσο.

«Δεν θα πάρει ποτέ τα λεφτά για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, αυτό έχει τελειώσει οριστικά», λέει. Ωστόσο εκτιμά ότι παρά την αύξηση που είχαν σε ψήφους οι Δημοκρατικοί σε αυτές τις εκλογές, αυτό δεν σημαίνει ότι συνέβη κάτι επαναστατικό στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

«Κίνδυνος ο Τραμπ»

Τέλος, όσον αφορά τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, επικριτής των συμφωνιών ΗΠΑ-Ε.Ε. και των ΗΠΑ με τις χώρες του Ειρηνικού, είναι σαφής: ο Τραμπ.

«Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη θα είναι καταστροφικός. Είναι θέμα χρόνου πότε θα ξεσπάσει».

Όπως εξηγεί, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συμπεριφέρεται ορθολογικά: «Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αλλάξει γνώμη για οτιδήποτε, χωρίς καμία λογική εξήγηση, όπως ακριβώς έκανε και με τη στάση του έναντι της Βόρειας Κορέας».

Πηγή: El Pais

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα