Τζορτζ Μπους προς πολίτες πΓΔΜ: Ψηφίστε τον θαρραλέο συμβιβασμό με την Ελλάδα

Να ψηφίσουν “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα που κρίνει την τύχη της συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ για το ονοματολογικό καλεί τους πολίτες της γείτονος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεότερος, κάνοντας λόγο για έναν “θαρραλέο και δίκαιο συμβιβασμό”.

Σε επιστολή του προς τους “Πολίτες της Μακεδονίας”, ο Μπους αναφέρει πως η συμφωνία θα ανοίξει στην πΓΔΜ το δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και προτρέπει τους πολίτες της να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική απόφαση.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

“Από την ημέρα της ανεξαρτησίας του έθνους σας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπήρξαν σταθερός σας φίλος. Ο αμερικανικός λαός θαύμασε τον ειρηνικό τρόπο με τον οποίο αναδυθήκατε από τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας. Νιώσαμε σεβασμό για το θάρρος που δείξατε στη διασφάλιση των δημοκρατικών αξιών και των ελεύθερων θεσμών. Και υποστηρίξαμε τις φιλοδοξίες σας για την επίτευξη ευημερίας και ασφάλειας σε μια Ευρώπη που είναι ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.

Ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχα την τιμή να στέκομαι στο πλευρό του προέδρου Τραϊκόφσκι το 2001 καθώς οδηγούσε τη Μακεδονία μακριά από το χείλος του εμφυλίου πολέμου, προς μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την πολυεθνική κατανόηση και το κράτος δικαίου. Και αισθάνθηκα υπερηφάνεια όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004.

Στη Σύνοδο Κορυφής που είχαμε στο Βουκουρέστι το 2008, είπα στους συναδέλφους μου ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι η Μακεδονία είναι έτοιμη και αξίζει να ενταχθεί στη μεγάλη μας συμμαχία. Παρόλο που απογοητεύτηκα που η Μακεδονία δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια της προεδρίας μου, είχα πάντα την πεποίθηση ότι αυτή η ημέρα θα ερχόταν.

Τώρα, σε μια τόσο ελπιδοφόρο περίοδο στην ιστορία της χώρας σας, σκέφτομαι τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και ξεπεράσατε. Σκέφτομαι, επίσης, και τον εκλιπόντα φίλο μου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι ήταν ένας άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα, σταθερό σκοπό -και πάνω απ’ όλα, πίστη. Είχε πίστη στον Θεό, πίστη στη χώρα του και στους ανθρώπους της, είχε πίστη στην ικανότητα των ηγετών της να λαμβάνουν σοφές αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών, που τίθεται ενώπιόν σας προς επικύρωση, είναι ένας θαρραλέος και δίκαιος συμβιβασμός. Θα θέσει τη Μακεδονία σε τροχιά για να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και να επιτύχει το λαμπρό μέλλον που οραματίστηκε ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι.

Καλώ όλους τους πολίτες της Μακεδονίας να συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορική απόφαση και να ψηφίσουν στο εθνικό δημοψήφισμα αργότερα αυτόν τον μήνα. Μετά από μια δεκαετία εμποδίων, έχετε τη δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα ιστορία, για εσάς, για τα παιδιά σας, για τους γείτονές σας και για τη χώρα σας.

Η μεγαλύτερη συμμαχία στην ιστορία για την ελευθερία κρατάει μια θέση για τη γη που αγαπάτε και ανυπομονώ για την ημέρα που οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν υπερήφανα τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχό τους, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα