Τζανακόπουλος: «Πακέτο»-ανάσα για τα λαϊκά στρώματα στη ΔΕΘ

Ένα «ισορροπημένο πακέτο που θα αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή μισθωτούς, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος προϊδέασε και για ανακοίνωση μη μείωσης των συντάξεων, λέγοντας ότι «το μέτρο αυτό δεν είναι πια αναγκαίο», παραπέμποντας στην ομιλία του κ. Τσίπρα.

Με δεδομένο ότι έχουμε εξέλθει, πλέον, από την περίοδο των μνημονίων ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο, δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση συντάξεων είπε ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο πια και παρέπεμψε στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ για την αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι είναι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης και το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται από το νόμο.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για «παροχολογία» σημείωσε ότι «είναι πάρα πολύ οξύμωρο να χαρακτηρίζει κανείς πακέτα μέτρων κοινωνικής στήριξης ως παροχολογία. Είναι προφανές ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν υπάρχει καμιά παροχολογία. Υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν για να ελαφρυνθούν τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση και η δυνατότητα αυτή μας δίνεται επειδή ακριβώς καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία. Υπάρχει στοχευμένη ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων».

Υπογράμμισε δε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ή οποιοσδήποτε άλλος για τις δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης εξηγώντας ότι «ο στόχος που έχει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική οικονομία είναι να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από τώρα και μέχρι το 2022. Οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό το 3,5% είναι ένας δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης κατά το δοκούν. Επομένως δεν απαιτείται και καμιά συμφωνία».

Και ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε: Για το μόνο το οποίο απαιτείται συμφωνία είναι να έχει τη δυνατότητα η ελληνική οικονομία να επιτυγχάνει τους στόχους της. Από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Σε καμιά περίπτωση δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν ότι και το 2018 και το 2019 θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους κι επομένως δεν καταλαβαίνω ως προς τι θα μπορούσε κάποιος να ανησυχεί».

Όσον αφορά τα συλλαλητήρια που θα γίνουν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως η κυβέρνηση τα σέβεται και θέλει να υπάρχουν ειρηνικές διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κόσμος που θα πάρει μέρος έχει την πολιτική και κοινωνική ωριμότητα να διαφυλάξει τον ειρηνικό χαρακτήρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε εξάλλου τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι επιχείρησε χθες μια «μεγάλη λαθροχειρία» στο θέμα του Μακεδονικού.

«Ο κ. Γκρούεφσκι το 2008 δεν είχε αποδεχτεί καμία τέτοια λύση (Βόρεια Μακεδονία), την οποία υποτίθεται ότι απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε:

«Αντίθετα, μιλούσε για διπλή ονομασία, δεν υπήρχε πουθενά στην όλη πολιτική του στάση το erga omnes. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια μεγάλη λαθροχειρία στην αμηχανία του να παρουσιάσει τη θέση του ως δήθεν κοινή με τη θέση των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή της περιόδου 2007-2008. Είναι απολύτως διαφορετική η θέση του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδώσει στην ουσία το κόμμα στην ακροδεξιά ηγετική ομάδα του κ. Γεωργιάδη, του κ. Σαμαρά και του κ. Βορίδη, οι οποίοι στην ουσία δίνουν και τον πολιτικό τόνο στη ΝΔ. Είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε ως ένας κεντροφιλελεύθερος πολιτικός και έχει καταλήξει να ηγείται ενός υβριδιακού ακροδεξιού μορφώματος» είπε.

Τέλος, για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως δεν απασχολούν την κυβέρνηση οι αντιπολιτευτικές της εξάρσεις. Μίλησε για συμμαχία της με τη Νέα Δημοκρατία και παρατήρησε πως περισσότερο δυστυχή είναι όσα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν ότι δεν κάνει καλό στον χώρο τους αυτού του τύπου η ταύτιση της κα Γεννηματά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα