Τζανακόπουλος: Οι δανειστές δεν έχουν θέσει θέμα ευρύτερης συναίνεσης

Η κυβέρνηση διαθέτει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία για την ψήφιση των μέτρων και οι δανειστές δεν έχουν κανέναν λόγο επί του ελληνικού Συντάγματος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαψεύδοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί τέτοιο θέμα από τους θεσμούς.

Τέτοιου τύπου πολιτικές δεσμεύσεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν κανένα νόημα, δεν μπορεί να τεθεί κάτι τέτοιο ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα είναι της ΝΔ.

«Το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ από τη ΝΔ είναι ζήτημα του Ταμείου και της ΝΔ, και δεν έχει καμία νομική συνέπεια» είπε απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις πάνω στο θέμα, χωρίς να αποκλείει οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά των δανειστών.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν και ει δυνατόν και εντός Απριλίου, με οδικό χάρτη την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για τις έως τον Αύγουστο του 2018 μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019.

Θα ακουληθήσει, πρόσθεσε, η συζήτηση σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.

Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι ευκαιρία στη διάρκεια της εαρινής συνοδου του ΔΝΤ το Ταμείο να αποφασίσει με τι τρόπο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο την απόφαση» είπε.

Αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι πρέπει να ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές στα εργασιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε εάν η δήλωση αυτή σημαίνει ότι υπάρχει σημείο σύγκλισης σχετικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.

Χαρακτήρισε τη δήλωση εξαιρετικά θετική, με σκοπό να δεσμεύσει τις συζητήσεις, και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη για το θέμα, ωστόσο στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνεται προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών.

Ερωτηθείς μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένος να φτάσει ο πρωθυπουργός, εάν δεν περιληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης αναφορά για τα εργασιακά, απάντησε πως οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις έχουν αυτό τον σκοπό, να υπάρξουν διαβουλεύσεις για την τελική έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια διατύπωση για την προστασία των εργαζομένων, είπε.

Για την άλλη δήλωση Ντάισελμπλουμ περί του πώς δαπάνησαν οι χώρες του Νότου τα χρήματά τους ο κ. Τζανακόπουλος τη χαρακτήρισε άστοχη. Υιοθετεί στερεότυπα, διευρύνει το χάσμα μεταξύ βορρά και νότου και στρώνει το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις, σημείωσε και πρόσθεσε πως έχει και σεξιστική χροιά.

Με υποψία σχολιασμού ήταν η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου σε ερώτηση για τη δικαστική απόφαση για το Βατοπέδι. «Ανεξαρτήτως της ορθότητάς της, η δικαστική απόφαση είναι δεσμευτική» είπε χαρακτηριστικά.

«Τζάμπα μαγκιές η ΝΔ»

«Η ΝΔ υπονομεύει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Φροντίζει να υπενθυμίζει την προθυμία της στους πιο ακραίους εκ των δανειστών. Καμιά φορά δε, ζητάει και ‘τόσα και άλλα τόσα μέτρα’. Η ΝΔ δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει την συμφωνία. Επιδίδεται σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή αλλιώς σε ‘τζάμπα μαγκιά’» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε την πιθανότητα προβλήματος στην καταβολή πληρωμών από το Δημόσιο δηλώνοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα