Τζανακόπουλος: Η διαφθορά είχε γίνει θεσμός από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η υλοποίηση συγκεκριμένων εξαγγελιών, μιας λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια περιοριστικής πολιτικής, αποτελεί τμήμα του συνολικού στρατηγικού πολιτικού σχεδίου που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια και το οποίο κάνει «ακόμη πιο εμφανείς τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», σημειώνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Documento» αναφέρει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, «για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα μεσαία εισοδήματα -καθώς για τα μικρά εισοδήματα ήδη υπάρχει σημαντική ελάφρυνση-, την επιδότηση ενοικίου, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, θα υλοποιηθούν νομοθετικά ή διοικητικά εντός του 2018».

Παράλληλα, δηλώνει βέβαιος ότι «πάρα πολύ σύντομα θα μπει και τυπικά η σφραγίδα στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει το μέτρο της περικοπής» των συντάξεων, σημειώνοντας ότι «ο δημοσιονομικός χώρος όχι μόνο αρκεί ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο αλλά περισσεύει ώστε να υλοποιηθούν και οι εξαγγελίες ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι η συνταγματική αναθεώρηση «θα πρέπει να στοχεύει πρώτα και κύρια στην προστασία της δημοκρατίας και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας». Προσθέτει μεταξύ άλλων ότι η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει να επιλύσει ζητήματα όπως: «η αλλαγή του νομικού πλαισίου για την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών, να ικανοποιήσει το υπερώριμο αίτημα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, ενώ, τέλος, οφείλει να θέσει στο επίκεντρο ζητήματα προστασίας των κοινών αγαθών όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, τονίζει ότι η υπόθεση αυτή, «που έρχεται μετά τις υποθέσεις Μαντέλη, Τσουκάτου, Παπαγεωργόπουλου, Ψωμιάδη και Τσοχατζόπουλου, αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το όργιο διαφθοράς που είχε στηθεί από το παλιό πολιτικό σύστημα και ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία το 2010». Σχολιάζει ότι «στα χρόνια της ευμάρειας η διαφθορά είχε γίνει θεσμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» και προσθέτει ότι τα δύο αυτά κόμματα «αντί να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τη δημιουργία αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπων, να ζητήσουν επιτέλους μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό».

Αναφέρει ότι η δικαστική έρευνα για τον κ. Παπαντωνίου εκκίνησε μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, «την οποία η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου απέκρυπτε για τουλάχιστον δύο χρόνια» και πως και μετά την αποκάλυψη τής ύπαρξης της, η τότε κυβέρνηση κατέφευγε σε «διάφορα τεχνάσματα και νομικές ερμηνείες σκοπιμότητας, προκειμένου να μη γίνει χρήση της από τη διοίκηση και τις δικαστικές Αρχές». «Μόνο υπό την πολιτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και της γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής παραδόθηκε η λίστα στις αρμόδιες αρχές και ξεκίνησε η δικαστική έρευνα, παρά τη θέληση της τότε κυβέρνησης», σημειώνει. Προσθέτει ότι και κατά τη συγκρότηση της Προκαταρκτικής και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της και την αποστολή του φακέλου Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν να μιλούν για διαδικασία φιάσκο, πολιτικής στοχοποίησης και σκοπιμότητας».

Ερωτηθείς εάν το ονοματολογικό της πΓΔΜ «είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί μια διαφορετική κυβερνητική πλειοψηφία», ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι οι πολιτικές συγκλίσεις ως προς την αναγκαιότητά της Συμφωνίας των Πρεσπών αφορούν οριζόντια τα κόμματα και εκτιμά ότι αυτές θα εκφραστούν και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, «το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα κυρώσει τη συμφωνία». Σχολιάζει πως «όμως για να υπάρξουν συγκλίσεις ευρύτερης προγραμματικής και πολιτικής συμπόρευσης είναι αναγκαίο να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις». «Επομένως καλό είναι να μην προτρέχουμε. Η χώρα έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή έχει μπροστά της μια περίοδο γεμάτη θετικές προκλήσεις», προσθέτει.

Τονίζει ότι οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος έχουν δηλώσει ότι εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση όμως «σε καμία περίπτωση δεν έχουν πει ότι θα υποστηρίξουν μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία» και «επομένως κοινοβουλευτικές και πολιτικές προϋποθέσεις υπάρχουν για την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης», το οποίο είναι και ο στόχος του πρωθυπουργού.

Σχετικά με το θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι σχέδιο νόμου στη Βουλή αντί προεδρικών διαταγμάτων, θα επιταχύνει περαιτέρω την υλοποίηση της εξαγγελίας και ταυτόχρονα επιτρέπει διεξαγωγή συζήτησης στο Κοινοβούλιο ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση και να διερευνηθούν τυχόν περιθώρια για συγκλίσεις.

Ως τοποθετήσεις που «υποδηλώνουν απόλυτη άγνοια του Διεθνούς Δικαίου» χαρακτηρίζει τη θέση ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο συνιστά αναγνώριση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, όπως αυτές διατυπώθηκαν με το casus belli και σχολιάζει πως «αν κάποιος θέλει να κάνει πολιτική κριτική να κάνει πολιτική κριτική, αντί να την επενδύει με κακά νομικά».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα