Τζανακόπουλος: Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα

Στα «δύο ανταγωνιστικά μεταξύ τους σχέδια τα οποία τέθηκαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αυτές τις ημέρες, δύο σχέδια με διαφορετικές καταγωγές, διαφορετικό ήθος και πολιτικές προτεραιότητες, αλλά και κοινωνικές εκπροσωπήσεις», αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός Επικρατείας.

«Από τη μία πλευρά, είναι «οι ανάγκες του κόσμου της εργασίας, των ανέργων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και τη διαχείρισή της στην περίοδο 2010-2014» και από την άλλη «τις ανάγκες του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και της ολιγαρχίας».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το σχέδιο και ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, θέτει την αντιστροφή μια καταστροφικής πορείας για την κοινωνική πλειοψηφία. «Έχει έρθει η στιγμή της ανάκαμψης» σημείωσε για να απευθύνει το ερώτημα του «ποιος θα ωφεληθεί από αυτή την ανάκαμψη» κάνοντας λόγο για το κρίσιμο διακύβευμα που είναι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης για να ωφεληθούν από αυτόν τον πλούτο οι εργαζόμενοι και όχι η ολιγαρχία.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την ΝΔ για τις θέσεις της ως προς τη διεκδίκηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Η αντιπολίτευση ονομάζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς, και όχι τη δική της αντίληψη για την εργασία χωρίς προστασία, χωρίς εργασιακά δικαιώματα» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η μερική απασχόληση στα χρόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έγινε καθεστώς και μέσα σε δύο χρόνια διακυβέρνησης Βενιζέλου-Σαμαρά εκτινάχτηκε από το 38% στο 58%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «κρισιμότατη» την έκβαση της μάχης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεωρώντας ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση ως προς αυτό θα έχει τη ΝΔ απέναντι. Στάθηκε, τέλος, στη βασική προτεραιότητα του προϋπολογισμού που είναι η στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, κάτι που, όπως υποστήριξε, εξοργίζει την ΝΔ. Έκανε, μάλιστα, συγκεκριμένες αναφορές στα αυξημένα προβλεπόμενα κονδύλια όπως τα 300 εκατομμύρια επιπλέον για Υγεία και Εκπαίδευση, τα 760 εκατομμύρια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη ή τα 250 εκατομμύρια αύξησης των δημοσίων επενδύσεων για την έρευνα και τον επαναπατρισμό νεών ερευνητών.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναρωτήθηκε, τέλος, τι θα γινόταν αν δεν είχε πετύχει η διαπραγμάτευση του 2015 και ίσχυε η συμφωνία που με πανηγυρισμούς είχε υπογραφεί το 2012, με πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2031, δηλαδή η υπογραφή για πλεόνασμα 8 δισ.

«Μην λέτε για ανάπτυξη 3% γιατί όλα αυτά είχαν γραφεί στα χαρτιά για να βγαίνει η βιωσιμότητα του χρέους και αλληλοαναιρούνται τα πλεονάσματα 4,5% με ανάπτυξη 3%» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος. «Σταματήστε να πανηγυρίζετε για το καταγεγραμμένο στη συλλογική μνήμη ως εγκληματικό PSI. Δεν μπορεί να δικαιολογήσει με τίποτα τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, την καταστροφή των μικροομολογιούχων, την κατάρρευση των αποθεματικών των νοσοκομείων» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Όσο η ΝΔ επιθυμεί τον εκτροχιασμό δεν θα δικαιωθεί. Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων και αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και το λέμε κοιτώντας με ευθύτητα στα μάτια τον Ελληνικό λαό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα