Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε για τέταρτη ημέρα κάτι να πει για την off shore που χρηματοδότησε τόσο την εφημερίδα Πρώτο Θέμα όσο και την εταιρεία της συζύγου του Μαρέβας Μητσοτάκη, κατήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας τους κυβερνητικούς συντάκτες κάνοντας λόγο για σκοτεινή υπόθεση που αποκρύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης.

Εθεσε μια σειρά από ερωτήματα στον αρχηγό της ΝΔ:

Α) επιβεβαιώνει την αύξηση κεφαλαίου της συζύγου του από την ίδια εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση κεφαλαίου του Πρώτου Θέματος;

Β) ποιος είναι ο μέτοχος της off shore

Γ) συμβάλουν αυτές οι πρακτικές στη διαφάνεια;
Σημείωσε ότι τα ερωτήματα θα θέτονται συνεχώς μέχρι να δοθούν απαντήσεις.

Η ΔEΗ

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το σχέδιο της «μικρής ΔEΗ» που υπερασπίζεται η ΝΔ προέβλεπε την πώληση σχεδόν του 22% του συνόλου της ΔEΗ. Σήμερα ηΔΕΗ  διατηρεί το 90,9% του δυναμικού της χωρίς πώληση υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου.

Η οικονομία

Το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει το 4,2% και διαψεύδει τις εκτιμήσεις της ΝΔ ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια αλλά και τις κινδυνολογικές προβλέψεις για εφαρμογή του κόφτη. Σημείωσε ότι είναι ισχυρό επιχείρημα στις συζητήσεις με το ΔΝΤ που επί τρία χρόνια υποτιμά τις ελληνικές επιδόσεις.

Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να προχωρήσουμε στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τόνισε. Η κυβέρνηση προχωρά για να κλείσει τα προαπαιτούμενα αλλά και για να βρεθεί συμφωνία για το χρέος και την μεταμνημονιακή περίοδο.

Χαρακτήρισε ρεαλιστικό στόχο να υπάρξει πλήρης συμφωνίας στις 21 Ιουνίου, κάτι που όπως είπε δέχονται και οι εταίροι. Τα θέματα είναι πολύπλοκα αλλά υπάρχει η δυνατότητα να κλείσουν. «Αν απομείνουν κάποιες ουρές δεν είναι απολύτως απίθανο να χρειαστεί ένα ακόμα Eurogroup για να σφραγίσει τη συμφωνία».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η κυβέρνηση πέτυχε ήδη δυο συνεχόμενα χρόνια επίδοση άνω του 3,5% και σε ότι αφορά το θέμα της μείωσης των συντάξεων το 2019 άφησε παράθυρο για σχετικές συζητήσεις που «όμως εξαρτώνται από μια σειρά παραμέτρων». Επανέλαβε δε την θέση του Αλέξη Τσίπρα για το ΔΝΤ (σ.σ. δεν είναι καταστροφή αν δεν μετάσχει στο πρόγραμμα), σημειώνοντας ότι δεν θα επηρεάσει την πορεία εξόδου από το ΔΝΤ.

Οι γαλλικές φρεγάτες

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε τις συνομιλίες Μακρόν – Τσίπρα που όπως είπε είχαν στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Δεν έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά διερευνητικές συζητήσεις και αν καταλήξουν θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση, συμπλήρωσε.

Επικαλέστηκε στις δηλώσεις του Π. Καμμένου αλλά προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εκμεταλλευτεί την όξυνση στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας για να αρχίσει «ράλι εξοπλισμών». Αν υπάρξουν συμφέρουσες προτάσεις που ενισχύουν την χώρα θα τις συζητήσουμε.

Όπως είπε ο κος Κουβέλης απάντησε σε ερώτηση που αφορούσε δημοσίευμα και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συνομιλίες.

Κατά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο δεν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις Καμμένου-Κουβέλη, ούτε στις σχέσεις Τσίπρα με Καμμένο ή Κουβέλη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα