Τζανακόπουλος για συντάξεις: Να μην εκτίθενται οι μάντεις κακών

«Όσοι βιάζονται ή θέλουν να γίνονται μάντεις κακών θα ήταν καλό να κάνουν υπομονή και να μην εκτίθενται». Αυτό είναι το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου με αφορμή σημερινό δημοσίευμα (ΝΕΑ) σύμφωνα με το οποίο η γερμανική πλευρά προτείνει συμβιβασμό στο θέμα των συντάξεων με περικοπές μόνο στις υψηλές.

Το εν λόγω δημοσίευμα επικαλείται ως πηγή στέλεχος του Xριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Για το ίδιο θέμα, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η τύχη των συντάξεων «δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας-Γερμανίας». Σημειώνουν δε, ότι η σχετική συζήτηση που είχε (κατά τις πληροφορίες) το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, στο περιθώριο του συνεδρίου του SPD, απέβλεπε στη συναίνεση της γερμανικής πλευράς.

Κατά τα ίδια στελέχη, η απόφαση για μη περικοπή των συντάξεων ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί τη συναίνεση όλων των πλευρών ώστε να σταλεί καθαρό μήνυμα στο Eurogroup και, κυρίως, στις αγορές.

Στο πάγιο ερώτημα εάν η συμφωνία στο Eurogroup για τις συντάξεις θα έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, εάν δηλαδή θα ακυρωθεί ή θα ανασταλεί ο νόμος για τις περικοπές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «η βεβαιότητα της κυβέρνησης αφορά στο ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022, που προβλέπεται αυτή η υποχρέωση, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου». Και πρόσθεσε (στον «News247”): «Αρα, δεν συζητάμε ούτε προτιθέμεθα να συζητήσουμε πιθανότητα αναστολής του μέτρου».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η έκθεση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν τις προηγούμενες ημέρες αυξάνει τις πιθανότητες για μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019 και οδηγεί στην εφαρμογή εφαρμογή μόνο των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Αρμόδια στελέχη διευκρινίζουν, πάντως, ότι το μέγεθος αυτών των θετικών μέτρων θα συνεκτιμηθεί από την κυβέρνηση και από την ευρωπαϊκή πλευρά.

“Τα πάντα θα έχουν αποφασιστεί και κριθεί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου”, τονίζουν, δεδομένου ότι δύο ημέρες αργότερα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού.

 

euro2day.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα