Τζακ Λιού:Η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το χρέος

US Secretary of the Treasury Jacob Lew testifies during a hearing of the House Ways and Means Committee on Capitol Hill February 3, 2015 in Washington, DC. Lew appeared before the committee to discuss the Obama administration's FY2016 budget proposal. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Στη σημασία της προόδου της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ε.Ε. να μπορέσει να αρχίσει να συζητά με το ΔΝΤ τις λεπτομέρειες για μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην Ουάσινγκτον. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Λιου ανέφερε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της και να θέσει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

To επίκεντρο της προσοχής μεταφέρεται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στην αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας πραγματοποιείται σειρά συναντήσεων για το ελληνικό ζήτημα.

Αυτή τη φορά κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα θα είναι η διευθέτηση του χρέους, το οποίο βεβαίως είναι στενά συνδεδεμένο και με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και κατά συνέπεια με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018. Για την ελληνική πλευρά, την οποία εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της δέσμευσης από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος, έστω και στο σκέλος που αφορά την εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Ο Ευ. Τσακαλώτος είχε επίσης συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Στις 11:05 μ.μ. (ώρα Ελλάδας πάντα) θα δει τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα