Τζέφρι Σάκς σε Στ. Κούλογλου: Στις ΗΠΑ κυβερνά η ολιγαρχία των εταιρειών

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, είναι ανήθικος. Δεν έχει τίποτα το αξιοπρεπές. Στην Ουάσιγκτον την εξουσία ασκεί η ολιγαρχία των εταιρειών», σχολίασε ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής Τζέφρι Σακς, απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά κατόπιν πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την εφαρμογή διαφορετικών προτύπων ανάμεσα σε φτωχές και ανεπτυγμένες χώρες κατά την έρευνα εταιρειών με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ή φαρμακευτικών προϊόντων. Αυτή η πρακτική έχει ονομαστεί Ethics Dumping ή πετώντας την Ηθική στα σκουπίδια.

Ο καθηγητής εστίασε στις πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, που σέβεται την οικονομία αλλά και το περιβάλλον, έχοντας ωε απαραίτητη προϋποθέση για να το πετύχει αυτό την ηθική. Οι παγκόσμιοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, όμως, υπονομεύονται από τις εταιρείες, όπως τόνισε ο Τζέφρι Σακς. Για τον λόγο αυτό, «χρειαζόμαστε τους ευρωπαικούς θεσμούς για να πετύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για συμφωνίες παγκόσμιες που πρέπει να τις κάνουμε πραγματικότητα γιατί διαφορετικά είμαστε χαμένοι. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο πρόεδρος Τράμπ είπε ότι η ηθική είναι για τους χαμένους. Δεν υπάρχει τίποτα το αξιοπρεπές στην αμερικανική κυβέρνηση αυτή την στιγμή. Δεν ενδιαφέρεται για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει, όμως γιατί οι εταιρείες έχουν αναλάβει την διακυβέρνηση στις ΗΠΑ. Είναι παντού στην Ουάσιγκτον: ελέγχουν την νομοθεσία και τη φορολογία αδιαφορώντας για την κοινωνική δικαιοσύνη και την βιώσιμη ανάπτυξη. Στην Ευρώπη το ήθος είναι ακόμη ζωντανό. Για αυτό χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ηγεσία παρούσα καθώς οι διμερείς μας στόχοι είναι υπό απειλή».

Μια σημαντική παράμετρος βιώσιμης ανάπτυξης στην σημερινή εποχή είναι και η διαχείριση της ψηφιακής πραγματικότητας και ακόμη περισσότερο των προσωπικών δεδομένων. «Στην GDPR έχετε τα πρωτεία. Δεν θα το εφαρμόσουμε ποτέ στις ΗΠΑ για θα το εμποδίσουν οι διεφθαρμένες εταιρείες. Χρησιμοποιείστε τα εργαλεία που βοηθήσατε να φτιαχτούν. Γιατί το Facebook να κάνει τζίρο 6-7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που να πηγαίνουν στην τσέπη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ; Δεν προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες. Επομένως φορολογείστε τα! Όπως θα κάναμε κανονικά σε ένα μονοπώλιο! Φορολογείστε τα εσείς γιατί εμείς στις ΗΠΑ δεν θα το κάνουμε δυστυχώς. Για αυτό σας παρακαλώ: Βοηθήστε τους εαυτούς σας!»

Ο Στέλιος Κούλογλου ανοίγοντας την εκδήλωση δήλωσε πως «η εκδήλωση είναι πολύ επίκαιρη καθώς οι ανισότητες αυξάνονται παγκοσμίως όπως και η τάση για ανήθικες πράξεις σε περιοχές με χαμηλή φορολόγηση και χαλαρούς νόμους προστασίας του περιβάλλοντος. Χθες το βράδυ η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε άλλο ένα ‘dumping’, αυτό των προσφύγων».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να αναληφθεί δράση για την εφαρμογή κοινών προδιαγραφών σε όλο τον κόσμο. Το θέμα της σημερινής μας εκδήλωσης εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειές μας για δίκαιη φορολογία και φορολογική δικαιοσύνη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους και την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, καθώς όλα αυτά προωθούν και ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Κλάους Λέζινγκερ, που έχει διατελέσει σύμβουλος για θέματα εταιρικής ηθικής στον ΟΗΕ επί γενικής γραμματείας Κόφι Ανάν και Μπαν Κι – Μουν, η Λίνα Σνάϊντερς, διευθύντρια του νοτιοαφρικάνικου Συμβουλίου San και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών πληθυσμών, η Τζόις Αντιάμπο-Οντιάμπο, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, η Ντάφνι Φέινολτζ, επικεφαλής του τμήματος βιοηθικής και ηθικής στην επιστήμη και την τεχνολογία της UNESCO, η Ντόρις Σρέντερ, επικεφαλής του βρετανικού κέντρου Επαγγελματικής Ηθικής, ο Ντόριαν Καρατζάς, επικεφαλής του τμήματος Ηθικής και Ακαραιότητας στην Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μίκαελ Μακάνγκα, ιατρός με έργο στην υποσαχάρια Αφρική, η Μανάζ Βαχέντι, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και ο Λεονάρντο Σιμάο, πρώην υπουργός Υγείας και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μοζαμβίκης. Τη συζήτηση συντόνισε η διακεκριμένη Βρετανίδα δημοσιογράφος του BBC, Βιβιέν Πάρι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα