Τεχνητή κρίση του Ερντογάν ή καταρρέουν οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας;

Σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη που έχει ως αποτέλεσμα να βαράει κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο. Η σύγκρουση των δύο χωρών επηρέασε αρνητικά την Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να υπάρξει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Ερντογάν  απευθυνόμενος  σε  ένα  φανατισμένο  εσωτερικό  ακροατήριο   για  τη  ψήφιση  του  Δημοψηφίσματος  του  Απριλίου ,  επιστρατεύει  κάθε  μέσον  που  έχει  στη  διάθεση  του, που  περιλαμβάνει  την  δημιουργία  τεχνητών  κρίσεων   με  την  Ευρώπη. Tο ίδιο υποστηρίζει και το εσωτερικό της Τουρκίας που θεωρεί ότι Erdogan προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων της χώρας, κατασκευάζοντας τεχνητές κρίσεις με την Ευρώπη, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των εθνικιστών, οι οποίοι ήταν αναποφάσιστοι για το αν θα υποστηρίξουν την επέκταση των αρμοδιοτήτων του.

Ο Bετεράνος αρθρογράφος και ακαδημαϊκός Cengiz Candar, τονίζει πως η «τουρκική εξωτερική πολιτική σήμερα – ότι είναι, όπου κι αν είναι, από τη Συρία έως την Ευρώπη – έχει σχέση με την εγχώρια πολιτική ατζέντα». «Δεν υπάρχει τουρκική εξωτερική πολιτική σήμερα, όλα έχουν σχέση με το δημοψήφισμα».

Η τουρκική νομοθεσία παρόλο που απαγορεύει τεχνικά την πρακτική να περιοδεύουν οι πολιτικοί στην Ευρώπη, οι Τούρκοι υπουργοί κάνουν ακριβώς το αντίθετο, με σκοπό να πείσουν την αρκετά μεγάλη τουρκική διασπορά να ψηφίσει “ναι” στην επέκταση των εξουσιών του Erdogan, εν μέσω φόβων ότι η εκστρατεία του «όχι» μπορεί να κρατήσει επικρατήσει στο δημοψήφισμα του Απριλίου.

Αυτή η εκστρατεία έχει συγκρουστεί με τος τοπικές εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία, όπου οι πολιτικοί της δεξιάς έχουν επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο υποδαυλίζοντας τις εντάσεις με τους Τούρκους.

Η αντίδραση από τις ολλανδικές αρχές ήταν ασυνήθιστη. Σε γενικές γραμμές η Ολλανδία λαμβάνει μια ανοιχτή στάση απέναντι στις διαφορετικές απόψεις.

Οι χώρες πάντως της Ευρώπης όπως φαίνεται κινούνται με κοινή γραμμή, καθώς δεν θα πρέπει να είναι ξεχωριστό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Δανίας, Lars Lokke Rasmussen, ακύρωσε μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Binali Yildirim, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρητορικές επιθέσεις της Τουρκίας.

Στη Σουηδία, ένας βουλευτής από το κόμμα του Erdogan, Mehdi Eker, ανέβαλε μια εκδήλωση για το τουρκικό δημοψήφισμα, μετά την αρχική αποχώρηση των στελεχών για λόγους ασφαλείας.

Στη Γαλλία, οι δύο υποψήφιοι της δεξιάς, François Fillon και Marine Le Pen, επέκριναν την απόφαση να επιτραπεί η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, να κάνει τη δική του καμπάνια στη Γαλλία.

Η Ελβετία και η Αυστρία έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι η εκστρατεία του Erdogan είναι ανεπιθύμητη εκεί.
Στις Κάτω Χώρες, τόσο ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Mark Rutte, όσο και ο ακροδεξιός αντίπαλός του, Geert Wilders, ελπίζουν να επωφεληθούν από την ένταση αυτή, αν και δεν είναι άμεσα σαφές ένα θα δούμε αξιόλογα κέρδη.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα υπήρξε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt,  που όπως αναφέρει, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε προχώρησαν σε μυστική συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα του προσφυγικού ζητήματος.

Υποστηρίζει ότι η καγκελάριος  και ο ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε, η χώρα του οποίου προήδρευε τότε στην Ε.Ε., κατά τις διαπραγματεύσεις για τη προσφυγική συμφωνία είχαν δώσει στην Τουρκία συγκεκριμένες υποσχέσεις, ότι η Ε.Ε. θα έπαιρνε 150.000 με 250.000 Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία.

Την υπόσχεση αυτή δεν γνώριζαν ούτε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28, όταν πριν από ένα χρόνο υπέγραφαν στις Βρυξέλλες, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στη Μέρκελ, τον Νταβούτογλου και τον Ρούτε παρουσιάστηκε την επόμενη μέρα στο Συμβούλιο Κορυφής αιφνιδιαστικά ως τουρκική πρόταση.

Οι 28 ενέκριναν το τελικό ανακοινωθέν του Συμβουλίου υιοθετώντας τη συμφωνία για «ανθρωπιστικούς λόγους». Ο ακριβής αριθμός των προσφύγων ωστόσο δεν αναφέρθηκε στους υπολοίπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Επρόκειτο για μια συμφωνία κυρίων.

Εν τω μεταξύ η ανησυχία στις τάξεις του ΝΑΤΟ είναι έκδηλη, αφού μετά τη χθεσινή (13/3) έκκληση για ηρεμία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε ξανά για αποκλιμάκωση της έντασης Τουρκίας – Ολλανδίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα