Τετ α τετ Τραμπ – Κουκ στον Λευκό Οίκο

Τον Αμερικανό πρόεδρο θα συναντήσει σήμερα στον Λευκό Οίκο ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και θα γίνει χωρίς την παρουσία εκπροσώπων του Τύπου.

Η ατζέντα της συνάντησης δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αιχμή τις εταιρείες τεχνολογίας. Και οι δυο χώρες έχουν προτείνει την επιβολή δασμών για την εισαγωγή προϊόντων, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται ιδιαίτερα αυστηρές με τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Τραμπ έχει απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν τεχνολογία στην κινεζική ZTE.

Η Κίνα, σημειωτέον, είναι βασική αγορά για την Apple, και οι εξελίξεις αποτελούν αιτία σοβαρής ανησυχίας στους επενδυτές για τα κέρδη του τεχνολογικού κολοσσού.
Αυτή δεν θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Κουκ και του Τραμπ, καθώς ο CEO της Apple είχε μεταβεί και στο παρελθόν στην Ουάσινγκτον (μαζί με τον Σάτια Ναντέλα της Microsoft και τον Τζεφ Μπέζος της Amazon) για να συναντηθεί με τον πρόεδρο. Ωστόσο, η σχέση των δύο ποτέ δεν ήταν ανέφελη.

Σε εκείνη την περσινή συνάντηση ο Κουκ είχε πει στον Τραμπ ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα τεχνολογίας ήταν προβληματισμένοι με την προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι τους μετανάστες.

Ο ίδιος ο Κουκ έχει εναντιωθεί δημοσίως στη στάση του Τραμπ για τους μετανάστες, κυρίως σε ότι αφορά τον νόμο – γνωστό με την ονομασία DACA – που προστατεύει νεαρούς μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα από την απέλαση.

Ωστόσο, ο Κουκ έχει δηλώσει υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ που βοηθά τις επιχειρήσεις να επαναπατρίσουν μέρος των χρημάτων που έχουν στο εξωτερικό. Η Apple ανακοίνωσε προ μηνών την απόφασή της να συνεισφέρει 350 δισ. δολ. στην αμερικανική οικονομία σε ορίζοντα 5ετίας.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Κουκ «καταπληκτικό τύπο» μετά την ανακοίνωση και του τηλεφώνησε για να τον ευχαριστήσει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα