Τετραμερής συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Γιούνκερ, Μπορίσοφ για ευρωτουρκικά και προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας, την Πέμπτη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων θα συμμετέχει σε τετραμερή συνάντηση, την Παρασκευή, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με θέματα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το προσφυγικό.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού:

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

12.00: Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES.

14:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Johannes Hahn, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ένωσης.

15:00: Συμμετοχή στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέματα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την Κοινωνική Ευρώπη.

19.00: Δείπνο εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με  θέματα: Μετανάστευση, σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας,  Ουκρανία και Ιεροσόλυμα.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

9.00: Πρόγευμα εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ.

10:30: Τετραμερής συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean – Claude Juncker, της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Boyko Borissov, με θέματα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το προσφυγικό.

11.00: Συζήτηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το μπρα ντε φερ για το προσφυγικό

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με το σημείωμα του Προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ότι η έως τώρα πολιτική της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού υπήρξε «διχαστική» και «αναποτελεσματική», ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η επιστροφή σε ένα μοντέλο προ-κρίσης, σε μια απομονωμένη και μη συντονισμένη εθνική δράση δεν είναι επιλογή. Κάτι τέτοιο θα πρόδιδε τη συλλογική μας προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ως μία ευρωπαϊκή προσέγγιση και πως το σημείωμα που διένειμε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο εν μέρει αντανακλά την κοινή συνολική προσέγγιση της ΕΕ.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ότι το σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν αντιμετωπίζει το θέμα Σένγκεν, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση των συνόρων και τη χρηματοοικονομική στήριξη για την Αφρική, αλλά και με την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ και τη διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης στη ζώνη Σένγκεν.

«Η Επιτροπή διαφωνεί απόλυτα με τη δήλωση ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, ήταν αναποτελεσματικός», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από 32.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 90% των επιλέξιμων ατόμων προς μετεγκατάσταση.

Όπως ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προστατεύει το νόμο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο . «Η απόφαση για το μηχανισμό μετεγκατάστασης είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νομιμότητα της οποίας έχει επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», υπενθύμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θεωρεί πως μια συμφωνία για το μεταναστευτικό θα είναι εφικτή μόνο αν υπάρχει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Στην Ευρώπη, δημιουργείται ένα μπρα-ντε-φερ για τη διαχείριση του προσφυγικού γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την αντίδραση του επιτρόπου για το προσφυγικό Δημήτρη Αβραμόπουλου στην πρόταση Τουσκ για ξήλωμα της υποχρεωτικής ποσόστωσης. Ο κ. Αβραμόπουλοςμίλησε για «απαράδεκτο και αντιευρωπαϊκό κείμενο».

“Η πρόταση Τουσκ υπονομεύει την δουλειά των προηγούμενων ετών” είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως ο ρόλος του Προέδρου του Συμβουλίου είναι να προστατεύει την ευρωπαϊκή ενότητα, και ότι ο Ντόναλντ Τουσκ “υποβαθμίζει έναν από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που είναι η αλληλεγγύη”.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπενθύμισε πως οι μετεγκαταστάσεις ήταν μία λύση στην έκτακτη ανάγκη που είχε δημιουργηθεί το 2015 και οι 32.000 πρόσφυγες που σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί ανήκουν στο 90% των ανθρώπων που μπορούσαν να πάρουν άσυλο.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υποστηρίζει, στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ότι μόνο τα κράτη μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς η ΕΕ δεν έχει τη νομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει το ζήτημα θεσμικά, ενώ οι ποσοστώσεις αποδείχτηκαν διχαστικές. Και σημειώνει ότι μόνη ρεαλιστική αντιμετώπιση είναι η χρηματοδότηση μηχανισμών προστασίας και ο συνδυασμός της υπευθυνότητας με την αλληλεγγύη στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ζητά μάλιστα από τους ηγέτες τη συναίνεσή τους, σε αυτό το πλαίσιο, ώστε να υπάρξει καταληκτική συμφωνία τον Ιούνιο του 2018. Σε αντίθετη περίπτωση θα κάνει προτάσεις ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι στη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συζήτηση για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και ως προς την εσωτερική και ως προς την εξωτερική της διάσταση, δεν προβλέπεται να έχουμε συμπεράσματα. Εξάλλου, η πρόταση της Κομισιόν για τις αλλαγές στη Συνθήκη του Δουβλίνου δεν έχει προχωρήσει, καθώς οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν δέχονται έμπρακτο προσδιορισμό στην έννοια της αλληλεγγύης.

Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμουτ μηχανισμού χρηματοδότησης των πολιτικών για τη μετανάστευση και ήδη έχει προβλεφθεί μια ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ Γιούνκερ. Τζεντιλόνι και ηγετών των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία), προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις για τη χρηματοδότηση δράσεων που αποσκοπούν στην ανάσχεση των ροών από την Αφρική.

Στη δύσκολη εξίσωση, του μεταναστευτικού η τελική απόφαση των ηγετών αναμένεται να διατυπωθεί τον Ιούνιο του 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα