Τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ στα εργασιακά

bdf6aace3c89e0ae24980dbc976bcd5a_xlΤεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ διαπιστώνεται, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας. Μικρότερες, όπως υπογραμμίζουν, είναι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, το επόμενο διάστημα, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα