Τεράστια η αντιφασιστική συγκέντρωση στη Γερμανία

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η ανταπόκριση των Βερολινέζων στο κάλεσμα της συλλογικής πρωτοβουλίας υπό το σύνθημα «Αρραγείς» (#unteilbar), καθώς σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης ξεπέρασαν τις 242.000 οι άνθρωποι που κατέβηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν ενάντια στο μίσος και την ξενοφοβία.

Η πρωτοβουλία του «Αρραγείς» ξεκίνησε την εκστρατεία της με την μετριοπαθέστερη προσδοκία να κατορθώσει να συγκεντρώσει περί τους 40.000 διαδηλωτές. Ωστόσο, η κοινή γνώμη στη Γερμανία απέδειξε πως έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα, έπειτα μάλιστα από τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ανατολική Γερμανία, που συγκλόνισαν τις συνειδήσεις.

Η αστυνομία του Βερολίνου απέφυγε να ανακοινώσει συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για τη συμμετοχή στη χθεσινή διαδήλωση, κάνοντας απλώς λόγο για «κάποιες δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπων. Περίπου 900 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για να περιφρουρήσουν τη διαδήλωση, η οποία σύμφωνα με τις αρχές διεξήχθη ειρηνικά.

«Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, είμαστε όλοι αρραγείς», φώναξαν οι διαδηλωτές στην πορεία τους προς την Πύλη του Βραδεμβούργου, η οποία είχε και σύμμαχό της τον καιρό, καθώς ο ήλιος στον ουρανό του Βερολίνου ήταν υπέρλαμπρος και η θερμοκρασία καλοκαιρινή.

Στα πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες μπορούσε κανείς να διακρίνει συνθήματα όπως «Δεν υπάρχει θέση για τους Ναζί», «Η διάσωση στη θάλασσα δεν είναι έγκλημα», «περισσότερη αγάπη, λιγότερο μίσος», που επεσήμαιναν την αρραγή αποφασιστικότητα που ήθελε να τονίσει και το σύνθημα της διαδήλωσης.

Από τη σκηνή που είχε στηθεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, μέχρι αργά το απόγευμα, παρέλασαν πολλές προσωπικότητες της μουσικής σκηνής και εκπρόσωποι κοινωνικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στην πρωτοβουλία #unteilbar, που συντίθεται από διάφορες ΜΚΟ, καλλιτέχνες και ιδιωτικούς φορείς, έχουν προστεθεί επίσης πολλά εργατικά συνδικάτα, θρησκευτικές οργανώσεις και οργανισμοί αρωγής. Ήδη με πρωτοβουλία της έχουν διοργανωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες κινητοποιήσεις και στο Αμβούργο και το Μόναχο.

Υπό το πρόταγμα «Για μία ελεύθερη και ανοικτή κοινωνία-ενάντια στους αποκλεισμούς, αλληλεγγύη!», η πρωτοβουλία «Αρραγείς» στρέφεται ενάντια στον ρατσισμό της άκρας δεξιάς, η οποία έχει κατορθώσει να αλώσει και τις πύλες του Κοινοβουλίου, εκλέγοντας εκπροσώπους της μέσω του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα