Τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς στα Σκόπια να απαντήσουν ως τις 9 Ιουνίου

Μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ μιλούν για αμερικανικό «τελεσίγραφο» προς την πλευρά των Σκοπίων να έχουν απαντήσει έως τις 9 Ιουνίου εάν συμφωνούν με το κείμενο της συμφωνίας.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα MDK, αναφέροντας ότι όλες οι πληροφορίες είναι ανεπίσημες, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και περιελάμβανε την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», γινόταν μια ανταλλαγή, δηλαδή χρήση erga omnes του ονόματος και σε αντάλλαγμα για την ΠΓΔΜ διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας

Αλλά το ερώτημα ήταν, κατά την ίδια πηγή, κατά πόσον θα υπήρχε ένα αστερίσκος στις παρενθέσεις που θα εξηγούσε τη σλαβική προέλευση της εθνικότητας και της γλώσσας που δεν έχει καμία σχέση με την προέλευση του πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία.

Τρία νέα ονόματα από τους Αλβανούς

Από την άλλη, βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, ο Αρτάν Γκρούμπι, υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι θέμα ημερών. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, ο Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι που, όπως εκτίμησε, αναμένεται να διευθετηθεί τα επόμενα 24ωρα. Αμέσως μετά, όπως ανέφερε ο βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

Ο αλβανός βουλευτής τόνισε πως «στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα που πρότεινε ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και κάποιες άλλες δημιουργικές προτάσεις, όπως “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρουσόβου”, “Δημοκρατία Σύγχρονης Μακεδονίας” και “Δημοκρατία Ευρωπαϊκής Μακεδονίας”».

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα και ο αλβανικός παράγοντας στην ΠΓΔΜ παρέχουν πλήρη και ανεπιφύλακτη στήριξη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, πρόσθεσε ο Αρτάν Γκρούμπι. Να σημειωθεί ότι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Αισιόδοξος ο Κοτζιάς για τη λύση του Σκοπιανού: Το «Μακεδονία-Σκόπια» το είχαν δεχθεί προηγούμενες κυβερνήσεις

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ως προς τις ελληνικές πτυχές του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, αλλά και επικριτικός ως προς τη διαχείριση του ζητήματος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικότερα τη ΝΔ ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη δίωρη συνέντευξη που παραχώρησε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επόμενη Μέρα».

Το «Μακεδονία-Σκόπια» όπως εξήγησε είναι «ένα όνομα που προτείνανε ή υιοθετήσανε οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και όλοι αυτοί που αδόξως με κατηγορούν και που παριστάνουν τους Μακεδονομάχους και δεν δέχονται στη σύνθετη ονομασία το όνομα Μακεδονία».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα