Τελεσίγραφο Πακιστάν σε τούρκους δασκάλους να φύγουν-Κατηγορούνται ως υποστηρικτές του Γκιουλέν

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-1Τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα έστειλε το Πακιστάν σε τούρκους δασκάλους που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, την ώρα που ετοιμάζεται να υποδεχτεί αργότερα σήμερα Τετάρτη τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αύριο Πέμπτη ο Ερντογάν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του πακιστανικού κοινοβουλίου.

Οι δάσκαλοι και οι οικογένειές τους–περίπου 450 άνθρωποι–έλαβαν διορία τριών ημερών να φύγουν, όπως ανέφερε αργά χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Σχολείων και Κολεγίων PakTurk.

Η Ένωση μετρά περισσότερους από 1.000 μαθητές στο Πακιστάν και αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Γκιουλέν ή το δίκτυό του, το “Κίνημα Χιζμέτ”, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

«Η PakTurk είναι πολύ ανήσυχη για την αιφνίδια απόφαση της πακιστανικής κυβέρνησης που αφορά τους τούρκους δασκάλους, διοικητικούς υπαλλήλους και τις οικογένειές τους… να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός τριών ημερών», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι το προσωπικό της PakTurk κλήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα “επειδή δεν εγκρίθηκε η αίτησή του για παράταση της βίζας”.

Το πακιστανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει.

Όμως, προτού αναχωρήσει από την Άγκυρα, ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος εξήρε τις ενέργειες του Πακιστάν εναντίον της “τρομοκρατικής”–όπως την αποκαλεί–οργάνωσης του Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν έχει ζητήσει και στο παρελθόν από το Ισλαμαμπάντ να εκδιώξει τις όποιες οργανώσεις βρίσκονται σε πακιστανικό έδαφος κι έχουν διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν.

“Η απόφαση του Πακιστάν να ζητήσει από ανθρώπους που συνδέονται με την ‘Τρομοκρατική Οργάνωση Γκιουλέν’ (FETO) να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 20 Νοεμβρίου είναι πολύ θετική”, ανέφερε ο Ερντογάν.

“Όπως ακριβώς η Τουρκία, το Πακιστάν εξαπολύει έναν αμείλικτο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας…”.

Τουρκία και Πακιστάν συνδέονται παραδοσιακά με στενούς δεσμούς, οι οποίοι έγιναν ακόμη πιο ισχυροί υπό την ηγεσία του Ερντογάν και του πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ.

Το κίνημα “Χιζμέτ” του Γκιουλέν διευθύνει περίπου 2.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε σχεδόν 160 χώρες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα του Πακιστάν Dawn, επικαλούμενη πηγές, έγραψε ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε τη μεταφορά της διεύθυνσης των σχολείων σε μία διεθνή ΜΚΟ με διασυνδέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το δημοσίευμα, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα