Τα 5 νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη από τις αθρόες ροές μεταναστών και προσφύγων στο νησί ανακοίνωσε σήμερα κατά την επίσκεψη του στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Κατάσταση που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι διαχειρίσιμη αλλά λίγο απέχει από το να ξεφύγει». Στόχος κατά τον κ. Μουζάλα τις επόμενες μέρες «να αποφορτισθεί το νησί και να απαλυνθούν οι δυσκολίες σε αυτό για ντόπιους και πρόσφυγες».

Ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια καιτο λιμάνι της Μυτιλήνης και ανακοίνωσε τα παρακάτω τα οποία θα ισχύσουν από αύριο κιολας.

1. Δυο δρομολόγια πλοίων από Μυτιλήνη στον Πειραιά πέρα των πλοίων της γραμμής. Ο λόγος για το «Τέρα Τζετ» και το «Πήγασος» ενώ σε έκτακτη ανάγκη θα μπορεί να συνδράμει με έκτακτα δρομολόγια και το «Blue Star Patmos». Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα εδρεύει πλέον μόνιμα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε αυτό θα μπαίνουν και θα μένουν οι πρόσφυγες που ταυτοποιούνται και παραμένουν εκεί έως συμπληρώσεως του αριθμού των 2.500 επιβατών και αναχώρησης του πλοίου. Το οποίο και μετά το δρομολόγιο του θα επιστρέφει στη Μυτιλήνη.

2. Αύξηση της δυνατότητας ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Ήδη στο νησί ήρθαν 60 στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, ενώ αύριο αναμένεται και ειδικός εξοπλισμός.

3. Ενεργοποίηση του Στρατού, ο οποίος θα φτιάχνει καθημερινά 1500 φρατζόλες ψωμί, ενώ προσωπικό και μέσα του θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής στο παλιό στρατόπεδο στη διασταύρωσης της Κάπης με την Κλείου στη βορειοανατολική Λέσβο.

4. Δημιουργία νέου κέντρου ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή το οποίο και θα ενοικιασθεί από ιδιώτη στον οποίο ανήκει από το Δήμο Λέσβου.

Στη συνέντευξη τύπου παρών ήταν και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ο οποίος επανέλαβε πως αν δεν αποφορτισθεί η κατάσταση ο Δήμος δεν θα στήσει κάλπες για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και δεν θα ανοίξει τα σχολεία την ερχόμενη Παρασκευή. Τέλος, ο Δήμαρχος σημείωσε πως θεωρεί ότι «το νησί τελεί υπό κατάληψη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα