Τα όρια της κυβέρνησης στα εργασιακά

dcfsΈχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για τα εργασιακά και τις εργασιακές αλλαγές που θα συζητηθούν την επόμενη περίοδο.

Αφορμή της,από τώρα, τόσο έντονης  έναρξης της συζήτησης  ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την υπόθεση της ΑΓΕΤ και φυσικά όλο αυτό συνδυάζεται με την επικείμενη συζήτηση με τους δανειστές για τα εργασιακά το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η κυβέρνηση και ο Γ.Κατρούγκαλος ειδικότερα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς όπως είπε, θα εξασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης. Όσοι επιμένουν αντιθέτως σε ιδεοληπτικές θέσεις θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά την διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις» προσθέτει ο υπουργός Εργασίας.

Πέραν από τις ομαδικές απολύσεις όμως,για τις οποίες η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα υπάρξει ουσιαστική προστασία,το προηγούμενο διάστημα “διέρρευσαν” πληροφορίες για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού,ωστόσο και σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση φάνηκε κάθετα αντίθετη,ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα εργασιακά και έκανε λόγο για «κατασκευασμένες ειδήσεις, που προσπαθούν να παρατείνουν την αβεβαιότητα».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εργασία, όπως έκανε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις.

“Η εμπλοκή, άλλωστε του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει”, σημείωσε,τονίζοντας  ότι η χώρα μπορεί πλέον να βάζει “κόκκινες γραμμές” και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα