Τα στοιχεία της Eurostat αλλάζουν τις ισορροπίες εντός και εκτός της χώρας

dsfdsfΜε όπλο τα  διαθέσιμα  στοιχεία που επίσημα θα δημοσιοποιήσει αύριο η Eurorstat,η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εντείνει τις αντιστάσεις της απέναντι  στις απαιτήσεις των δανειστών και τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των 3 δισ. ευρώ.

Τα νέα στοιχεία βάζουν βόμβα στα ως τώρα δεδομένα,καθώς φαίνεται ότι  η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα σαφώς μεγαλύτερο( 0,5% ως 0,7%) από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είχε δεσμευτεί με βάση τη συμφωνία για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Εξάλλου,η κυβερνητική εκπρόσωπος,Όλγα Γεροβασίλη, έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης σημειώνοντας,μεταξύ άλλων,ότι «είναι προφανές, ότι η εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, το ενδεχόμενο εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζονται, θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων».

Στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεφωνική του  επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ,όπου βασικό αντικείμενο της συζήτησης τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, μετέφερε στην Α. Μέρκελ την ελληνική θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν μεθαύριο Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

 

Στο εσωτερικό τώρα,τα νέα στοιχεία της Eurostat αναμένεται να κλυδωνίσουν τις ισορροπίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης,καθώς πέραν από την ανάδειξη καλύτερων επιδόσεων για το 2015,η  αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ, οι οποίες και περιορίζουν δραστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,αλλάζουν την ευρύτερη πολιτική επιχειρηματολογία για την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου επ αυτού του θέματος: «Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι η ελληνική οικονομία «υπεραπέδωσε» για το 2015. Ο μύθος της Νέας Δημοκρατίας ότι «η διαπραγμάτευση διέλυσε την οικονομία» καταρρίπτεται παταγωδώς.

Την Πέμπτη, η Eurostat θα δώσει στην δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα κάνει, ως οφείλει, την αυτοκριτική του ο κ. Μητσοτάκης;

Δυστυχώς, το παραμύθι της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, δεν έχει, πλέον, δράκο».

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα