Τα μυστικά ραντεβού, το ΕΣΠΑ και… ο Σόιμπλε

Έπειτα από πολλές δεκαετίες αντιπαραθέσεων και αμφισβητήσεων η Πολιτεία και η Εκκλησία πραγματοποίησαν ένα μεγάλο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση με τελικό στόχο την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους όπως ισχύει εδώ και χρόνια στη δύση.

Το παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα έντονο και οι διεργασίες που έγιναν και γίνονται, έχουν ξεκινήσει από το 2015, ενώ τους τελευταίους μήνες πήραν “φωτιά” τα στυλό κυβέρνησης και εκκλησίας προκειμένου να φτάσουν στην χθεσινή συμφωνία που είναι “win – win”.

Η συμφωνία που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης προτείνει:

 

  1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
  2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
  3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
  4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
  5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
  6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
  7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
  9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
  10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
  11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
  12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
  13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
  14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
  15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

 

Για την παραπάνω συμφωνία, υπήρξε μπαράζ μεταμεσονύκτιων μυστικών ραντεβού στην Αρχιεπισκοπή μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου με τις ιδέες να πέφτουν “βροχή”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σχέδιο για την μισθοδοσία των κληρικών προέρχεται από τον αρχιεπίσκοπο, ενώ η ιδέα για το ταμείο της διαχείρισης εκκλησιαστικής περιουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Σόιμπλε βρίσκεται παντού

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδέα του Αλέξη Τσίπρα για το ταμείο διαχείρισης εκκλησιαστικής περιουσίας, είχε τεθεί πριν από τρία χρόνια, ωστόσο έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε ο ίδιος με κύκλους της αρχιεπισκοπής, έκριναν απαγορευτικό να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ταμείο πριν η χώρα βγει από τα μνημόνια, καθώς εμπόδιο στεκόταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Πρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, αφού υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθεί η εκκλησιαστική περιουσία στο υπερταμείο που δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση του.

Στις 21 Αυγούστου, μετά την επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άρχισε να τίθεται εκ νέου η ιδέα του για το κοινό ταμείο.

Το ΕΣΠΑ του Χαρίτση για την αξιοποίηση των παρατημένων φιλέτων

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με εντολή κ. Τσίπρα, ο Αλέξης Χαρίτσης που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκίνησε να συντάσσει ένα ΕΣΠΑ που σκοπό θα έχει να αξιοποιηθούν τα παρατημένα φιλέτα (Τουριστική αξιοποίηση, επενοικιάσεις κλπ) σε διάφορες περιοχές όπως στην Βουλιαγμένη και στην Πεντέλη, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Η πρόταση δόθηκε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο που συμφώνησε να προχωρήσουν οι διεργασίες για την επίτευξη της συμφωνίας στον τομέα αυτό, καθώς η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μπορεί να γεμίσει τα ταμεία της εκκλησίας και του κράτους αλλά και να αναδείξει την Ελλάδα ως έναν προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημέρα στις σχέσεις των δύο μερών θα είναι εντελώς διαφορετική, αφού πλέον θα είναι συνέταιροι στις οικονομικές υποθέσεις, ενώ θα είναι απολύτως διακριτός ο ρόλος της κάθε πλευράς στα κοινωνικά ζητήματα.

Τέλος. υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι τον τελικό στόχο, ο οποίος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα μόνο βήμα, ούτε με προοδευτικές συναινέσεις ανεξάρτητες από τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα