Τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης από σήμερα στο τραπέζι

Αρχίζουν σήμερα το μεσημέρι οι συναντήσεις που αφορούν τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, αφού στη διάθεση της ελληνικής πλευράς βρίσκονται τα κείμενα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, του Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP) που αποτελεί το κείμενο του ΔΝΤ για την τεχνική συμφωνία και το αντίστοιχο Μνημόνιο Κατανόησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΜoU).

Η ελληνική πλευρά επρόκειτο να παραδώσει στους εκπροσώπους των δανειστών τις παρατηρήσεις της για τα προσχέδια των κειμένων αργά χθες το βράδυ, ενώ σήμερα θα τεθούν οι πρώτες βάσεις της συζήτησης για τα τεχνικά ζητήματα που εκκρεμούν.

Τα κείμενα ειδικότερα πάνω στα οποία θα γίνουν οι συζητήσεις περιλαμβάνουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο (δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς), αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να συμφωνηθούν με το ΔΝΤ εφόσον βεβαίως αποφασιστεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το κείμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, αποτελείται από πέντε σελίδες και περιέχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα». Η ίδια πηγή απέφυγε να κατονομάσει αυτά τα θέματα στα οποία φέρεται να δίνει πρωταρχική σημασία το ΔΝΤ.

Μέσα στις παρατηρήσεις του ΥΠΟΙΚ θα υπάρχουν και οι θέσεις του για τα δημοσιονομικά μεγέθη μετά το 2018 (το υπουργείο Οικονομικών όπως λέγεται, προωθεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια και στη συνέχεια τη μείωση του στόχου στο 2,5% του ΑΕΠ) αλλά και για την ελάφρυνση του χρέους.

Το περιεχόμενο των χθεσινών διαπραγματεύσεων

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας διαπραγματεύσεων που περιελάμβαναν τα ενεργειακά αλλά και τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και διήρκεσαν τέσσερις ώρες, κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, εξέφραζε την πεποίθηση ότι παρά τις όποιες διαφωνίες ανακύψουν, θα υπάρξει συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα.

Το ίδιο στέλεχος σημείωνε ότι «Είμαστε σε καλό δρόμο», διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν και θέματα στα οποία θα χρειαστούν λεπτομερείς και πολύωρες συζητήσεις: «Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την αισιοδοξία του ότι τα θέματα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποτελέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε κυβερνητικός παράγοντας μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αυτό το αντικείμενο.

Σύμφωνα την παραπάνω κυβερνητική πηγή, υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2- 3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά. Έφερε ως παράδειγμα το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική για τις ΔΕΚΟ μέσω της ΕΔΗΣ (σ.σ. ο βραχίονας του υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ). Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που θα καθορίζει την πολιτική π.χ. για τα λιμάνια.

Για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως «θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιες» και πως η πρώτη λίστα (εγκεκριμένη από το ΚΥΣΟΙΠ) θα συζητηθεί και ο κατάλογος που θα προκύψει θα λάβει νέα έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Επίσης υπήρξε συζήτηση για το πώς μπορεί να επιταχυνθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα