Τα “κρυφά” ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης

Κάτω από το μικροσκόπιο των επιτελείων των κομμάτων βρίσκονται τα στοιχεία που έφερε στο φως η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis και προκαλούν σε αυτά έντονους προβληματισμούς, καθώς αποκαλύπτουν μια διαφορετική εικόνα των διαθέσεων του εκλογικού σώματος, από αυτή που προβάλλεται τις τελευταίες μέρες από τα ΜΜΕ.

Πρώτη και σημαντική διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι ενώ η ΝΔ φαίνεται να διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έχοντας εξαντλήσει την πολιτική της επιρροή πετυχαίνοντας το μέγιστο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της,  το μεγαλύτερο, και προοδευτικά αυξανόμενο μέρος των πολιτών τάσσεται κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και υπέρ της συνέχισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ανάλυση των δεδομένων σε σχέση με τα ευρήματα παλαιότερων δημοσκοπήσεων αποκαλύπτει επίσης μία αργή διεργασία αλλαγών στην κοινή γνώμη και στο εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, οι αλλαγές αυτές δείχνουν ότι ο χρόνος εργάζεται υπέρ της παρούσας κυβέρνησης.

Πέραν της πρόθεσης ψήφου που εξόφθαλμα τη συγκεκριμένη στιγμή φέρεται να ευνοεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα επί μέρους ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης αναδεικνύουν και άλλες εντυπωσιακές αλήθειες, όπως ότι το 60% είναι υπέρ του κοινωνικού μερίσματος, το 56% θεωρεί «αδιάφορη» την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία της ΔΗΣΥ, οι αρνητικές γνώμες για κάθε έναν από τους πολιτικούς, είναι περισσότερες από τις θετικές, ενώ για τις πλημμύρες στη Δ. Αττική το 96%, θεωρεί πως οι ευθύνες είναι διαχρονικές και ξεκινούν από τα μπαζωμένα ρέματα και τις φωτιές στα δάση.

Η πορεία απήχησης των κομμάτων

Στη συγκεκριμένη έρευνα παρατηρείται μια ανάκαμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο και μετά, καθώς από το 21,9% του Μαΐου αυξήθηκε σταδιακά στο 24,1% τον Νοέμβριο (με ενδιάμεσους σταθμούς το 21,4% τον Ιούνιο, 22,2% τον Ιούλιο, 22,7% τον Σεπτέμβριο, 23,6% τον Οκτώβριο και 24,1% τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά τη Ν.Δ., την ίδια περίοδο, φαίνεται να υπάρχει μια οριακή κάμψη, η οποία παγιώνει την άποψη ότι έχει εξαντλήσει την επιρροή της στο εκλογικό σώμα. Ειδικότερα με αναγωγή ψήφου το ποσοστό της είναι τον Νοέμβριο στο 35,6%, από 34,6% τον Οκτώβριο, 36,7% τον Σεπτέμβριο, 37% τον Ιούλιο, 37,7% τον Ιούνιο και 36,9% τον Μάιο.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα, για το «ποια είναι η εντύπωση σας για το έργο της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα; Θετική ή αρνητική;», καθώς τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο κόμματα, είναι χαμηλότερα των ποσοστών που λαμβάνουν στην πρόθεση ψήφου! Για την κυβέρνηση το 73% εκφράζει «αρνητική» γνώμη και μόνο το 16% την αξιολογεί «θετικά». Αυστηρό είναι το δείγμα των ερωτηθέντων και με την ΝΔ: Το 67% έχει «αρνητική» γνώμη και μόλις το 18% έχει θετική.

Θα ήταν προτιμότερες οι πρόωρες εκλογές;

Στο ερώτημα «ποια είναι η καλύτερη προοπτική διακυβέρνησης για τη χώρα και τι νομίζετε ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα», το 37% απαντά «να συνεχίσουμε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό βαίνει αυξανόμενο από τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικότερα τον Μάιο οι θετικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα αντιστοιχούσαν στο 29%, τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 30%, τον Σεπτέμβριο στο 33%, τον Οκτώβριο στο 35% και τον Νοέμβριο στο αυξήθηκε περαιτέρω στο 37%.

Στο ερώτημα «Να πάμε σε πρόωρες εκλογές;» θετικά απάντησε το 29%, ποσοστό μειωμένο σε σύγκριση με το 33% του Σεπτεμβρίου, το 30% του Ιουνίου και του 33% του Μαΐου.

Στο επόμενο ερώτημα αυτού του τμήματος, «να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό κάποιο άλλο πρόσωπο», το ποσοστό ήταν τον Νοέμβριο στο 27%, από 30% τον Οκτώβριο, 28% τον Σεπτέμβριο και 33% τον Ιούνιο και τον Μάιο.

Ακόμη, το 61% των ερωτηθέντων, θεωρεί πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, το 34% «βλέπει» πρόωρες εκλογές, και το 5% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Περισσότερες οι αρνητικές γνώμες για τους πολιτικούς αρχηγούς

Σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλειοψηφούν οι αρνητικές γνώμες για όλους. Ειδικότερα πρώτη στις θετικές γνώμες έρχεται η Φώφη Γεννηματά (συνέβαλε και η εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο) με ποσοστό 44%, αλλά οι αρνητικές γνώμες που έχει φτάνουν στο 53%.

Ακολουθεί ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με 39% θετικές γνώμες, αλλά και 59% αρνητικές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 26% θετικές γνώμες και 71% αρνητικές. Ο Πάνος Καμμένος έχει 17% θετικές γνώμες και 81% αρνητικές. Τη χειρότερη επίδοση έχει ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής με 9% θετικές γνώμες και 87% αρνητικές.

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, στην πρώτη θέση έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 23%, επίδοση σταθερή από τον Οκτώβριο που ήταν επίσης στο 23%, αλλά μειωμένη σε σχέση με το 25% που ήταν από τον περασμένο Μάιο.

Έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ποσοστό ίδιο με εκείνο του Οκτωβρίου, αλλά αυξημένο σε σύγκριση με το 13% του Σεπτεμβρίου, το 12% του Ιουνίου και το 14% του Μαΐου.

Οι εκλογές στη ΔΗΣΥ

Στο ερώτημα για την αξιολόγηση εκλογής της κ. Γεννηματά στην ηγεσία της ΔΗΣΥ, θετικά εκφράζεται το 29% των ερωτηθέντων, αρνητικά το 12%, ενώ «αδιάφορη» θεωρεί την εκλογή της το 56%.

Αξιοσημείωτο είναι το υψηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης (53%) το επιτυγχάνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών και το χαμηλότερο (17%) στις ηλικίες 35-44 ετών.

Μέρισμα και πλημμύρες

Θετικά υπέρ της διανομής του κοινωνικού μερίσματος τάσσεται το 60% του δείγματος, αρνητικά το 30% και το 10% ούτε υπέρ ούτε κατά.

Για τις ευθύνες για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δ. Αττική, το 96% δηλώνει πως «οι ευθύνες είναι διαχρονικές και ξεκινούν από τα μπαζωμένα ρέματα και τις φωτιές στα δάση».

Επίσης θεωρούν οτι:

– Κυβερνήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εργολάβοι και πολίτες έχουν μερίδιο ευθύνης για τις καταστροφές, σε ποσοστό 93%,

– Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν πολιτικές ευθύνες σε ποσοστό 87%.

– Οι μηχανισμοί του κράτους ήταν απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σύμφωνα με το 80%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα