Site icon The Indicator

Τα επόμενα βήματα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Τέσσερα ακόμη βήματα για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στη βορειοατλαντική συμμαχία ακολουθούν μετά και την κύρωση, από την ελληνική Βουλή, του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας
Tο σχέδιο νόμου για την «κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» εξασφάλισε χθες, την πλειοψηφία 153 ψήφων στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ειδικότερα, υπέρ του πρωτοκόλλου ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι. Το πρωτόκολλο καταψήφισαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ παρών ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν έξι βουλευτές. Τρεις βουλευτές από τη ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης οι οποίοι εξέφρασαν πρόθεση ψήφου κατά της κύρωσης του Πρωτοκόλλου. Απών επίσης από τη ψηφοφορία ήταν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης.
Τα επόμενα βήματα: 
Για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στη βορειοατλαντική συμμαχία ακολουθούν τα εξής βήματα:
Αποστολή από την Αθήνα ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.
Αποστολή από τα Σκόπια επιστολής προς τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».
Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου σε Ουάσιγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.
Να σημειωθεί ότι η μετονομασία σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα συνοδευτεί από αναμόρφωση των καινούργιων κρατικών εγγράφων. Παλαιότερα έγγραφα ταυτοποίησης που έχουν διεθνή χρήση – όπως διαβατήρια – μέσα σε μια πενταετία θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί.
Ακόμα έγγραφα που χρησιμοποιούνται μόνο στο εσωτερικό θα αντικατασταθούν εντός πέντε ετών από το άνοιγμα του συναφούς κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια.
Μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι και η αλλαγή τίτλων σε δημόσιους οργανισμούς ή οργανισμών που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους.
Η τυπική ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO θα ολοκληρωθεί όταν όλα τα 29 κράτη-μέλη κυρώσουν σε εθνικό επίπεδο το πρωτόκολλο εισδοχής και ενημερώσουν την Ουάσιγκτον. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, και τότε η γειτονική χώρα θα γίνει επισήμως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.
Μέχρι τότε η Βόρεια Μακεδονία θα εκπροσωπείται στις εργασίες του οργανισμού ως προσκεκλημένος παρατηρητής, δίχως δικαίωμα ψήφου.
Χαιρετίζει ο Ζάεφ
Την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία» από το ελληνικό κοινοβούλιο χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Η φίλη μας, η Ελληνική Δημοκρατία, είναι η πρώτη χώρα που επικυρώνει το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ζόραν Ζάεφ. «Εγγυόμαστε την επιτυχία. Είναι πιο εύκολο με τους συμμάχους, εμείς με υπερηφάνεια λέμε ότι είμαστε ΝΑΤΟ!» προσθέτει.
 

Exit mobile version