Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν ράλι μετά το Eurogroup

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το πρωί της Παρασκευής στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους. Σε εξέλιξη οδοιπορικό παρουσιάσεων στο εξωτερικό καθώς η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολόγου. Η Ελλάδα άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από την πώληση 7ετούς ομολόγου τον περασμένο Φεβρουάριο. Αισιοδοξία κυβερνητικών αξιωματούχων για πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 4,1% περίπου στις 11:25 π.μ. από 4,3% στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Η απόδοση του ομολόγου αναφοράς είχε πλησιάσει το 4,9% στα τέλη Μαΐου και 3,8% τον Ιανουάριο.

Η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου ήταν ακόμη μεγαλύτερη στο 3,18% από 3,5% χθες και 4% στις αρχές Ιουνίου.

Η συμφωνία στο Eurogroup περιλαμβάνει 10ετή επιμήκυνση και ανάλογη περίοδο χάριτος για τα δάνεια του 2ου προγράμματος EFSF. Εκτιμάται πως αφορά ένα ποσό κοντά στα 110 δισ. ευρώ δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού ελληνικού χρέους.

Η τελευταία δόση του τωρινού προγράμματος ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ έναντι 11-12 δισ. που ήταν με βάση την 4η αξιολόγηση του τωρινού προγράμματος με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα μαξιλάρι ρευστότητας κοντά στα 24 δισ. ευρώ μαζί με τον εσωτερικό δανεισμό απο τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Ομως, 24 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος δεν θα εκταμιευθούν.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα