«Τα βρήκαν» ΗΠΑ – Τουρκία για τη Συρία: Εκδιώκονται οι Κούρδοι

Τουρκία και ΗΠΑ θα έχουν ολοκληρώσει τη συμφωνία τους για τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ μέχρι την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Βάσει του οδικού χάρτη για την Μάνμπιτζ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να υπάρξει πλήρης αποχώρηση των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συζητήσει τη διαδικασία αποχώρησης τις επόμενες ημέρες, όπως μετέδωσε εξάλλου το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Οι εγγυήσεις Ερντογάν σε Τραμπ και η «χρυσή ευκαιρία» για εκκαθάριση των Κούρδων

Ο Ταγίπ Ερντογάν «διαβεβαίωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναλάβει να εξοντώσει ό,τι μένει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή και ταυτόχρονα συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κενό εξουσίας στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά το «αγκάθι» που λέγεται Κούρδοι, η αποχώρηση των Αμερικανών αφήνει στην πραγματικότητα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG χωρίς στρατιωτική στήριξη, ενώ ο Ερντογάν βρίσκει την ιδανική ευκαιρία και απειλεί να επιτεθεί εναντίον της, θεωρώντας τους Κούρδους μαχητές τρομοκράτες. Και είναι ιδανική ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο όχι μόνο για να καταστείλει τους ανυπότακτους Κούρδους, αλλά και για να κατευνάσει έτσι την ανυπακοή στο εσωτερικό του, καθώς την ίδια ώρα που ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους και οξύνει τις εντάσεις σε Συρία και Αιγαίο, ζοφερή είναι η κατάσταση στην τουρκική οικονομία και δυσοίωνες οι προβλέψεις για το 2019 ενώ τα συνδικάτα των εργαζομένων βγήκαν στους δρόμους και διαδηλώνουν για «ψωμί, δουλειά, ελευθερία».

Τα νέα σενάρια και οι καινούργιες ισορροπίες στην περιοχή

Την ίδια στιγμή, αναλυτές εκτιμούν ότι για να αποφύγουν μια τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ώστε να επιστρέψει στα εδάφη τους, εκτιμούν οι ειδικοί. Η μειονότητα αυτή της βόρειας Συρίας επωφελήθηκε από τη σύρραξη για να κηρύξει την ντε φάκτο αυτονομία των περιοχών που έχει υπό τον έλεγχό της, στη βορειοανατολική Συρία.

“Οι πιθανότητες να διατηρηθεί ένας βαθμός αυτονομίας έχουν περιοριστεί σημαντικά”, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Από την άλλη, η Δαμασκός και οι κυριότεροι σύμμαχοί της, η Ρωσία και το Ιράν, θα επωφεληθούν από μια ενδεχόμενη κατάρρευση των κουρδικών περιοχών. Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή Φαμπρίς Μπαλάνς, ο συριακός κυβερνητικός στρατός και οι Τούρκοι θα μπορούσαν να μοιραστούν μεταξύ τους τα εδάφη που ελέγχουν οι SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο αραβοκουρδικός συνασπισμός).

Το καθεστώς του Άσαντ ενδέχεται να ανακτήσει τη Ράκα, την πρώην “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και ολόκληρη την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, εξασφαλίζοντας έτσι τα στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, δεν υπάρχει πλέον εμπόδιο για το Ιράν ώστε να ανοίξει έναν χερσαίο διάδρομο, μέσω του οποίου θα φτάνει στη Μεσόγειο περνώντας από το Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο.

Η Μόσχα θα βγει επίσης κερδισμένη από την αμερικανική αποχώρηση. Ο ρόλος της Ρωσίας, σε τοπικό στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, θα ενισχυθεί ενώ εκείνος των ΗΠΑ θα εκλείψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το YPG αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των SDF, του αραβοκουρδικού συνασπισμού που μάχεται εναντίον του ΙΚ στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Μολονότι ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε για “ήττα” του ΙΚ, στην πραγματικότητα οι SDF πολεμούν ακόμη εναντίον ενός μικρού θύλακα των τζιχαντιστών κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Στο παρελθόν οι SDF προειδοποιούσασν ότι μια τουρκική επίθεση θα επηρέαζε τις επιχειρήσεις τους εναντίον του ΙΚ, αφού οι μαχητές τους θα αναδιπλώνονταν για να υπερασπιστούν τις κουρδικές περιοχές στον βορρά.

Αξιωματούχοι και ειδικοί φοβούνται ότι το ΙΚ θα επωφεληθεί από την κατάσταση αυτή για να ανασυγκροτηθεί.

Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι ανταρτικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις του Ιντλίμπ, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, μπορεί να απειληθούν από τα παιχνίδια ισορροπιών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Μπαλάνς, η Ρωσία θα άφηνε την Τουρκία “να συντρίψει τις YPG και σε αντάλλαγμα ο συριακός στρατός θα προωθηθεί στο Ιντλίμπ”. Οι κάτοικοι του τομέα αυτού θα υποχρεωθούν έτσι να εγκατασταθούν στις κουρδικές ζώνες που θα έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο της Άγκυρας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η επιβίωση των ανταρτών θα εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία. Ορισμένες ομάδες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη επιχείρηση εναντίον των Κούρδων.

Τέλος, οι αναλυτές θεωρούν ότι το Ισραήλ θα είναι ένας από τους “μεγάλους χαμένους” της αμερικανικής αποδέσμευσης, η οποία αφήνει χώρο στο Ιράν και τους εταίρους του για να αναπτύξουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους στη Συρία.

Το Ισραήλ, που μέχρι τώρα χαιρέτιζε ανεπιφύλακτα την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, διαβεβαιώνει ότι θα επιτρέψει στη γειτονική Συρία να εξελιχθεί σε “προγεφύρωμα” της Τεχεράνης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το εβραϊκό κράτος εδώ και πολλά χρόνια χειρίζεται μόνο του το πρόβλημα και θα συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα