Ταχείς οι ρυθμοί της 3ης αξιολόγησης και ρύθμιση του χρέους τον Ιούνιο 

Αισιόδοξοι εμφανίζονται ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι για γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης,ενώ ορίζουν τον προσεχή Ιούνιο σαν την περίοδο ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τη ρύθμιση τού ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο  ενημέρωσε τους πρεσβευτές των 27 ευρωπαϊκών χωρών στα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, που η πρώτη φάση της ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα γίνει μέσα στα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εικόνα συνεργασίας, ενώ το Ταμείο δεν προβάλλει εμπόδια και στόχος είναι αυτή να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Κατά τη διαδικασία της παραπάνω ενημέρωσης εξ άλλου εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι τον Ιούνιο του 2018 θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των δανειστών για το ελληνικό χρέος, το οποίο αναμένεται να κριθεί από το ΔΝΤ σαν βιώσιμο, ώστε να ενεργοποιηθεί και η χρηματική συμμετοχή στο πρόγραμμα του Ταμείου.

Ο Ιρλανδός αξιωματούχος ρωτήθηκε από  τους διπλωμάτες αν το Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα και η απάντηση που έδωσε ήταν ότι το ΔΝΤ «θα μπει όταν το χρέος κριθεί βιώσιμο».

Στη συνέχεια διευκρίνησε ότι «αυτό θα γίνει τον Ιούνιο. Όλα θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η 20η Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα που η Ελλάδα μπορεί να πάρει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, αλλά όλα θα πρέπει να γίνουν νωρίτερα».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανέλυσε ο κοινοτικός αξιωματούχος, δεν πρόκειται να προκύψει οποιαδήποτε πρόοδος σχετικά με το χρέος στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι αν υπάρξει τον Ιούνιο συμφωνία για την ελάφρυνση, δηλαδή επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF, θα ανοίξει και ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι -ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ότι το πρόγραμμα θα συνεχισθεί τουλάχιστον ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2019.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι για τα δημοσιονομικά δεν υπάρχουν δυσκολίες, καθώς το πλεονάσματα του 2017 θα είναι υψηλό, ενώ οι μικρές αποκλίσεις που προβλέπονται έναντι του στόχου του 2018 θα καλυφθούν με μέτρα περικοπής δαπανών που θα προκείψουν από τις συζητήσεις κυβέρνησης – Θεσμών.

Επισήμανε όμως, ότι τα υπάρχοντα προβλήματα εντοπίζονται στα θέματα που αφορούν τις τράπεζες και στο πώς θα λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων.

Ο Ιρλανδός αξιωματούχος, ανέφερε ότι προβληματισμός υπάρχει και για το ζήτημα των επενδύσεων, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, όπως οι αυτοκινητόδρομοι και εμφανίζεται ένα κενό επενδύσεων και χρηματοδότησης, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί.

Παράλληλα πνεύμα αισιοδοξίας για την Ελλάδα, εξέφρασε και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του Ζ. Κ. Γιούνκερ, καθώς δήλωσε (στην «Ελευθερία του Τύπου») ότι «προβάλλει σε ευκρινές βάθος ο μεταμνημονιακός ορίζοντας. Οι πολιτικοί και οικονομικοί άνεμοι είναι ευνοϊκοί. Ζητούμενο πλέον, είναι να καταστεί σαφές, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η χώρα αλλάζει. Ότι οι παθογένειες που μας έφεραν εδώ αναθεωρούνται βαθιά».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα