Τίλερσον: Οι ενέργειες της Χεζμπολάχ συνιστούν απειλή για τον Λίβανο και την περιοχή

Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ «σε περιφερειακές συγκρούσεις» απειλεί «την ασφάλεια του Λιβάνου» και έχει «αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα στην περιοχή», δήλωσε σήμερα στη Βηρυτό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

Η Χεζμπολάχ, ένας ισχυρός σχηματισμός στον Λίβανο που υποστηρίζεται από το Ιράν, επικρίνεται για τον ρόλο της στην σύγκρουση που μαίνεται από το 2011 στη Συρία, όπου μαχητές της πολεμούν με τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, την αποχώρηση των οποίων απαιτεί η Ουάσινγκτον.

«Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στις περιφερειακές συγκρούσεις απειλεί την ασφάλεια του Λιβάνου και έχει αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα στην περιοχή», υπογράμμισε ο Τίλερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι.

«Η παρουσία της στη Συρία διαιώνισε την αιματοχυσία, αύξησε τους εκτοπισμούς αθώων πληθυσμών και ενίσχυσε το βάρβαρο καθεστώς του Άσαντ», διευκρίνισε.

Η αμερικανική δικαιοσύνη δημιούργησε τον Ιανουάριο μια ειδική επιτροπή για να διερευνήσει τη φερόμενη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ από τη «ναρκοτρομοκρατία».

«Είναι απαράδεκτο για μια παραστρατιωτική οργάνωση όπως η Χεζμπολάχ να επιχειρεί εκτός της εξουσίας της λιβανικής κυβέρνησης», είπε ο Τίλερσον, ο οποίος κάλεσε επίσης τους ηγέτες του Λιβάνου να τηρήσουν τη δέσμευση της χώρας να παραμείνει έξω από περιφερειακές συγκρούσεις.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν, με τον οποίο συναντήθηκε ο Ρεξ Τίλερσον, είπε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πως ο Λίβανος είναι δεσμευμένος για τη διατήρηση της ηρεμίας στα νότια σύνορά του και κάλεσε την Ουάσινγκτον να αναλάβει «ενεργό ρόλο» ώστε να βοηθήσει να επιλυθούν οι εδαφικές και θαλάσσιες διενέξεις της Βηρυτού με το Ισραήλ.

Ο Αούν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «εργαστούν για να εμποδίσουν το Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της κυριαρχίας του Λιβάνου» στην ξηρά και στη θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας. Είπε πως ο Λίβανος εμμένει στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά του, και απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς σχετικά με μια διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή.

Η Ουάσινγκτον «δεν χορήγησε ποτέ βαρέα όπλα» στη βασικότερη κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε εξάλλου ο Τίλερσον.

Οι YPG, που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία.

Η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζουν τις YPG και τους ζήτησε να αφοπλίσουν την οργάνωση αυτή.

«Δεν δώσαμε ποτέ βαρέα όπλα στις YPG, άρα δεν υπάρχει κάποιος για να επικριθεί», είπε ο Τίλερσον απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.

Μετά τη Βηρυτό ο Τίλερσον αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έστειλαν 5.000 φορτηγά και 2.000 αεροπλάνα που μετέφεραν όπλα σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Τον Ιανουάριο η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κουρδικού καντονιού Αφρίν, στο βορειοδυτική Συρία, με σκοπό να εκδιώξει από τα σύνορά της τους μαχητές των YPG.

Την Τετάρτη (χθες) ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις κάλεσε την Τουρκία να εστιάσει και πάλι τις προσπάθειές της στη μάχη κατά του ΙΚ «ώστε να εμποδίσει την ανασυγκρότηση οποιουδήποτε τελευταίου υπολείμματος της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα