Τίθεται σε προνομοθετική δημόσια διαβούλευση η Χάρτα Δικαιωμάτων των ΑμεΑ

«Σας καλώ να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας να συμμετέχετε ουσιαστικά στη συν-διαμόρφωση αυτής της σημαντικής πολιτικής» τονίζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης

Η ανακοίνωση του υπ. Επικρατείας:

Αναγνωρίζοντας την αξία του διαλόγου με όλες τις ομάδες ενδιαφέροντος και τους πολίτες για τη συνδιαμόρφωση δημοσίων πολιτικών,  θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση (προδιαβούλευση) πρόταση για τη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων προς το σκοπό της αναμόρφωσης της νομοθεσίας για την Αναπηρία σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η προνομοθετική δημόσια διαβούλευση έχει ως στόχο τη συλλογή παρατηρήσεων, σχολίων και προτάσεων πριν την έναρξη της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, έτσι ώστε ο νομοθέτης να έχει τη δυνατόν πληρέστερη εικόνα των αναγκών αλλά και των πιθανών ειδικών προβλημάτων τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον υπό κατάρτιση νόμο.

Μετά την ολοκλήρωση της προνομοθετικής δημόσιας διαβούλευσης και πριν την υποβολή στο Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση στον δικτυακό τόπο Opengov.gr όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία.

Σας καλώ να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας να συμμετέχετε ουσιαστικά στη συν-διαμόρφωση αυτής της σημαντικής πολιτικής και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνδρομή σας.

Προτεινόμενα σημεία του νόμου (ενδεικτικά):

1) Αναγνώριση της Νοηματικής Γλώσσας ως ισότιμη με την Ελληνική. Η Πολιτεία θα λάβει όλα τα μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες επικοινωνίας των Κωφών και Βαρήκοων πολιτών με σκοπό την εξάλειψη των δυσκολιών στην καθημερινότητα τους και την ανεμπόδιστη ένταξή τους σε κάθε κοινωνική δράση.

2) Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα αναπτύξει, θα παράξει και θα διαδώσει επίσημα στοιχεία για τα ΑμΕΑ που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση με την νομοθετική πρωτοβουλία θα επιλύσει ένα ζήτημα και θα έχει τη δυνατότητα η Πολιτεία στο μέλλον να γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία για να κάνει ευκολότερα τις αναγκαίες τομές όπου απαιτείται.

3) Πρόθεση για Βελτίωση της νομοθεσίας για τα ΚΕΠΑ με άμεσο στόχο την εξάλειψη της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι έχοντες προβλήματα υγείας χωρίς δυνατότητα αυτά να ιαθούν. Έχει παρατηρηθεί με τον υπάρχοντα νόμο για τη λειτουργία των ΚΕΠΑ (4331/2015) δεν υπάρχει η δυνατότητα σε περιπτώσεις αντικειμενικά ανίατες να μην προσέρχονται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα άτομα. Ενδεικτικά μπορούν να γίνονται δειγματοληπτικές επισκέψεις για εξέταση κατ’ οίκον.

4) Λειτουργία Υπηρεσίας Διαμεταγωγής (Relay Service) για Κωφά και Βαρήκοα άτομα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία εξασφαλίζει στα άτομα με προβλήματα ακοής ή ομιλίας που δεν μπορούν αν χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο άμεση απομακρυσμένη επικοινωνία του χρήστη είτε με δημόσια αρχή είτε με ιδιώτες.

5) Διεύρυνση της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να συμμετέχει σε αυτήν και εκπρόσωπος των ΑμΕΑ. Στην ΕΕΑΔ συμμετέχουν εκπρόσωποι από πολλούς φορείς και πολιτικά κόμματα και εν γένει από το σύνολο της κοινωνίας. Στα πλαίσια της αντίληψης περι  ισότιμης μεταχείρισης και μη διάκρισης των ΑμΕΑ και της συμμετοχής στη δημόσια σφαίρα διευρύνεται η σύνθεση της Επιτροπής και τα ΑμΕΑ αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα