Τέσα Γκάνσερερ: Η πρώτη διεμφυλική βουλευτής στη Γερμανία ξεκινά την θητεία της

Μόνο στα επίσημα έγγραφα η Τέσα Γκάνσερερ είναι ακόμη Μάρκους. Η διεμφυλική γυναίκα Τέσα Γκάνσερερ θα γράψει ιστορία στη Γερμανία όταν λάβει τη θέση της στην περιφερειακή Βουλή της Βαυαρίας την επόμενη εβδομάδα, τρεις μήνες μετά την επανεκλογή της ως Μάρκους Γκάνσερερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt εξελέγη μέλος της Βουλής της Βαυαρίας για δεύτερη φορά ως άνδρας με το όνομα Μάρκους Γκάνσερερ με το κόμμα των Πρασίνων. Και τώρα, το 2019, το μικρό της όνομα είναι Τέσα και είναι η πρώτη διεμφυλική (transgender, όρος συνώνυμος του transsexual, αλλά με έμφαση στην ταυτότητα και όχι στη σεξουαλικότητα) με έδρα σε περιφερειακή ή εθνική βουλή όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα η 41χρονη Τέσα Γκάνσερερ έκανε την πρώτη της εμφάνιση ενώπιον του Τύπου και μίλησε για την αλλαγή ταυτότητας

“Η ταυτότητα φύλου είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα” δήλωσε στους δημοσιογράφους, προτρέποντας για επικαιροποίηση του νόμου για τα τρανσέξουαλ άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών. Προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν γνωμάτευση από δύο γιατρούς για να αλλάξουν επίσημα το φύλο τους.

Η Τέσα Γκάνσερερ είναι ίσως και το πρώτο μέλος νομοθετικού σώματος στη Γερμανία που άλλαξε το φύλο του ενώ κατέχει το βουλευτικό αξίωμα.

“Δεν το κάνω αυτό για διασκέδαση – δεν επέλεξα να είμαι γυναίκα” δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην οποία εμφανίστηκε με καστανόξανθη περούκα, με ανοιχτόχρωμη μπλούζα, μαύρο σακάκι, ροζ παντελόνι και μαύρες μπότες.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν η πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας για την τρανς ταυτότητα και διεμφυλικότητα, Πέτρα Βάιτζελ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος των Πρασίνων Χόλγκερ Λάσκα.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε πει ότι τόσο ο Μάρκους όσο και η Τέσα παραμένουν κομμάτι της.

Αλλά πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα ελπίζει να ζήσει ως γυναίκα πολιτικός, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών.

“Είμαι γυναίκα με κάθε ίνα του σώματός μου και τώρα είμαι γυναίκα περιφερειακή βουλευτής επίσης” έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook στις αρχές Ιανουαρίου ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να αναλάβει βουλευτικά καθήκοντα ως γυναίκα.

Ενώ η Βαυαρία θεωρείται αυστηρά συντηρητική περιοχή με πληθυσμό κατά πλειοψηφία καθολικό, η πρόεδρος της περιφερειακής Βουλής, Ίλσε Άιγκνερ από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) στήριξε την αλλαγή, σύμφωνα με το AFP.

“Η κ. Γκάνσερερ έχει λάβει μια πολύ γενναία και εξαιρετικά προσωπική απόφαση” δήλωσε η Ίλσε Άιγκνερ.

“Το CSU συνήθως παίρνει πολύ συντηρητικές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα και αντιτάσσεται στον ομοσπονδιακό νόμο περί ομοφυλοφιλικών γάμων” σημειώνει το AFP

“Ο άνδρας συνάδελφός μας γίνεται γυναίκα συνάδελφος, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα στη Βουλή” τόνισε η Άιγκνερ σε δήλωσή της μετά από συνάντηση με την Γκάνσερερ.

“Η προσωπικότητα ενός ατόμου είναι πάντα πιο σημαντική από το φύλο του” υπογράμμισε η πρόεδρος της περιφερειακής Βουλής της Βαυαρίας.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου, η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων θα εγγραφεί ως γυναίκα.

Η Τέσα Γκάνσερερ δήλωσε νωρίτερα στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ) ότι “ανακάλυψε” τον εαυτό της ως γυναίκα πριν από 10 χρόνια στον καθρέφτη όταν φόρεσε ένα φόρεμα. Δύο χρόνια αργότερα μίλησε για όλα στη σύζυγό του.

Από τότε επέλεξε τον δρόμο της μέσα από διαφορετικούς ρόλους, ως άνδρας, πατέρας, σύζυγος, γυναίκα, σύζυγος και μητέρα.

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα οκτώ χρόνια για να το αποκαλύψει στον κύκλο φίλων, γνωστών και συναδέλφων.

Στους δύο γιους της 11 και 6 ετών είπε ότι “από εδώ και πέρα θα είμαι πάντα έτσι”.

“Τα παιδιά δεν έχουν προκαταλήψεις, αν τους παρουσιάσετε τον κόσμο φιλικά, θα τον δεχτούν όπως είναι” δήλωσε η Τέσα Γκάνσερερ.

Ο Μάρτιν Χάγκεν από το FDP την αποκάλεσε “drag queen”, πιθανότατα ως αστείο, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοακίμ Χέρμαν την αποκάλεσε “κύριο Γκάνσερερ” εκείνη τον διόρθωσε λέγοντας “κυρία Γκάνσερερ” και ο υπουργός, ο οποίος βρέθηκε σε αμηχανία της ζήτησε συγγνώμη.

Δεν σχεδιάζει να υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες, αλλά για να σηματοδοτήσει την οριστική άφιξη της Τέσα, η Γκάνσερερ έκανε ένα σημαντικό βήμα: έβαλε όλες τις γραβάτες της, τα πουκάμισα και τα σακάκια κοστουμιών σε βαλίτσες και τα έδωσε σε έναν φίλο.

Ο Μάρκους Γκάνσερερ έπαψε να υπάρχει στις 12 Δεκεμβρίου του 2018.

Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας θέσπισε τον περασμένο μήνα νόμο για το τρίτο φύλο στα πιστοποιητικά γέννησης μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τα διεμφυλικά άτομα.

Το καλοκαίρι του 2017 το Γερμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα