Συγκεκριμένα στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση αριθμ. 91354/ 24 Αυγούστου 2017 (ΦΕΚ Β’ 2983/ 30.8.2017), του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετικά με τους Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. προβλέπεται (άρθρα 42 & 71) ότι στον κάθε καταναλωτή θα σερβίρεται σφραγισμένη, μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία ελαιολάδου, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί, αφού ανοιχθεί.
Ως εκ τούτου μία συσκευασία εφόσον ανοιχθεί θα πρέπει, είτε:
– να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της,
– να την πάρει μαζί του ο καταναλωτής,
– να επιστρέψει για χρήση στην κουζίνα, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί πλήρως και δεν την πάρει μαζί του ο καταναλωτής.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και συναφών Επαγγελμάτων, όσο και οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης έχουν αγκαλιάσει το μέτρο, ως μια προσπάθεια:
– βελτίωσης, προστασίας και ανάδειξης της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου,
– μεγαλύτερης διαφάνειας και νομιμότητας στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, και
– ακόμα πιο διασφαλισμένης προστασίας της υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτικού κοινού.
Είναι σημαντικό η ενημέρωση να φτάσει σε όλες τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, καθώς αποτελεί νομική υποχρέωση και η συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο θέμα αυτό είναι όπως πάντα σημαντική.