Τέλος στα καταστροφολογικά σενάρια για τη ΔΕΗ βάζει ο Σταθάκης

Είναι ντροπή να έρχεστε και να μιλάτε περί κατάρρευσης της ΔΕΗ, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε επερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφορικά με ζητήματα ενέργειας, βάζοντας τέλος στις καταστροφολογικές, όπως τις χαρακτήρισε, θεωρίες της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός κατηγόρησε του επερωτώντες βουλευτές ότι χρησιμοποιούν την ίδια επιχειρηματολογία με τους θεσμούς. «Λέτε τα ίδια επιχειρήματα με τους θεσμούς. Μαζί μιλάτε; Στην κυβέρνησή σας υπήρχε σχέδιο για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στο σύνολό του.

Θέλατε να φύγει άμεσα το 30% της ΔΕΗ, και να πουληθεί και το 17%, επομένως επιθυμείτε να χάσει το δημόσιο την οποιαδήποτε επιρροή, να πουληθεί η ΔΕΠΑ και όλα. Εξαίσια η στρατηγική σας», είπε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει κι άλλος δρόμος, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, κι αυτός είναι η ενίσχυση των αγορών. «Δεσμευτήκαμε ότι είναι παράδοξο να παράγει η ΔΕΗ το 54% ενώ έχει στη λιανική 87,5%. Αν ακολουθούσαμε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, η ΔΕΗ θα είχε το 2020 25%. Εμείς την κραταμε στο 50% στην παραγωγή, τεράστια διαφορά», εξήγησε.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γιώργο Σταθάκη, είναι ανοικτή στη συζήτηση για μια αναδιάρθρωση «που θα εξασφαλίζει τη ΔΕΗ ως βασικό πυλώνα και θα οδηγήσει σε ανταγωνιστικό πλαίσιο. Τα ΝΟΜΕ είναι ένα εργαλείο μείωσης του μεριδίου στη ΔΕΗ», όπως είπε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ιδιωτικοποίηση που σε δύο κρίσιμα σημεία είχε ακυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Κομισιόν είπε ότι πρέπει να είναι πλήρης ο διαχωρισμός και ο παραγωγός να είναι μόνο παθητικός μέτοχος. Έπρεπε να γίνει ευθυγράμμιση με την κοινοτική νομοθεσία για τον υπολογισμό των τιμολογίων», εξήγησε, ανακοινώνοντας μάλιστα πως εξαγγέλθηκε ήδη ο νέος διαγωνισμός.

Αναφορικά με τα ζητήματα των υδρογονανθάκων, δήλωσε πως αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είπε, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους για το Οικόπεδο 2 στην Total-Edison-ΕΛΠΕ. «Έχουμε υπογράψει το σχέδιο σύμβασης, μια σύμβαση-μοντέλο για το νέο κύκλο συμβάσεων που θα ακολουθήσουν», σημείωσε.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εν εξελίξει έρευνα για τις χερσαίες περιοχές, ανακοινώνοντας ότι έχουν ήδη οριστεί επιλεγέντες, με τα σχέδια συμβάσεων να έχουν οριστικοποιηθεί και αποσταλεί στο ελεγκτικό συνέδριο.

«Μακριά από εμάς τα Ελ Ντοράντο, προχωράμε με σταθερά βήματα και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας πως είναι «στα σκαριά» το θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη κενών για εξειδίκευση του τρόπου αξιοποίησης, τη λειτουργία της ΕΔΕΥ, που σήμερα λειτουργεί σαν «εταιρεία-φάντασμα».

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, δηλώνοντας πως «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ενταγμένη στις ευρωπαϊκές επιλογές για 2020 και 2030. Το Εξοικονομώ θα συνεχιστεί βελτιωμένο.

Προχωράμε με ένα πρόγραμμα αντιγραφειοκρατικό με ελαχιστοποίηση της τραπεζικής χρηματοδότησης και με αντικειμενική διαδικασία επιλογής η οποία θα τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Τέλος, αναφορικά με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, εξήγησε πως το πρώτο στάδιο του καλωδίου με την Κρήτη προχωρά ήδη, ενώ σύμφωνα με τον υπάρχων σχεδιασμό το δεύτερο στάδιο θα ολοκληρωθεί το 2023.

Το καλώδιο για τις Κυκλάδες προχωρά κι αυτό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο κ. Σταθάκης, τονίζοντας πως υπάρχει ένα σημαντικό ενεργειακό πρόγραμμα που αφορά 32 νησιά της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα