Τέλος σε προνόμια του δημόσιου τομέα

Παρά το όποιο πολιτικό κόστος είναι πιθανό να συνεπάγονται για το κυβερνών κόμμα, σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς προνομίων για τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, δήμοι, κρατικοί φορείς και οργανισμοί), θεσπίζει η κυβέρνηση.

Σε εγκύκλιο που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η ανάκληση προνομίων όπως η δωρεάν μεταφορά με τα ΜΜΜ, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, η χρήση κινητών τηλεφώνων κλπ.

Αυτά τα προνόμια και η σκοπιμότητά τους για τη λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών, τα οποία δίνονταν πλουσιοπάροχα από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, κρατικών φορέων και οργανισμών θα μελετηθούν από μηδενική βάση.

Η θεμελιώδης όμως μεταβολή βάσει της εγκυκλίου είναι, ότι η αρμοδιότητα για την παροχή των εν λόγω επιπλέον παροχών φεύγει από τα χέρια των διοικήσεων των κρατικών οργανισμών και μεταβιβάζεται κατά αποκλειστικότητα στον υπουργό Οικονομικών. Ο τελευταίος θα αποφασίζει ποιες παροχές θα καταργηθούν πλήρως, ποιες θα τροποποιηθούν και ποιες θα συνεχίσουν να δίνονται ως έχουν.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ανακαλούνται όλες οι μη μισθολογικές παροχές Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου διοίκησης φορέας Γενικής κυβέρνησης. Επίσης, καταργούνται ασφαλιστήρια Συμβόλαια ή Προγράμματα Ιατροφαρμακευτικής Κάλυψης εργαζομένων. Εξαιρείται μόνο η ασφάλιση προσωπικού του ΕΚΑΒ και των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας με τα μέσα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών. Επίσης, καταργούνται τα μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν κάρτες Διαδρομών, για μετακινήσεις με συγκοινωνίες.

Παράλληλα, τίθεται ανώτατο πλαφόν στις παροχές κινητής τηλεφωνίας για κάθε υπάλληλο, το οποίο θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση ευθύνης και τα καθήκοντα του υπαλλήλου κάθε φορέα. Το ύψος του εν λόγω ποσού θα καθορισθεί με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου. Τυχόν υπέρβαση του ορίου αυτού θα επιβαρύνει τον υπάλληλο που είναι δικαιούχος της εν λόγω παροχής.

Τέλος, οι παροχές όπως οι στολές ή το γάλα οι οποίες έχουν στόχο τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, στο εξής προβλέπεται ότι θα χορηγούνται αποκλειστικά σε είδος και όχι σε μετρητά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα