Τέλος οι περικοπές και σε νέους συνταξιούχους

Τέλος στην αβεβαιότητα 1,4 εκατ. συνταξιούχων που περίμεναν να δουν περικοπές έως και 18% στις συντάξεις τους δίνει νοµοθετική παρέμβαση που ακυρώνει τις μειώσεις του 2017.

Μετά τους παλαιούς συνταξιούχους φαίνεται ότι διασώζονται οι συντάξεις και νέων συνταξιούχων που αποχώρησαν από τις 13 Μαΐου 2016, μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, μέχρι και 31/12/2018. Το μέτρο αφορά τις κατηγορίες εκείνες των ασφαλισµένων ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα που εµπίπτουν στην 3ετή µεταβατική περίοδο του παραπάνω νόμου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στόχος είναι η κατάργηση των περικοπών σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και συγκαταβαλλόµενα οικογενειακά επιδόµατα να έχει ψηφιστεί έως την επόµενη Τρίτη 11 Δεκεµβρίου, πριν δηλαδή από τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισµού του 2019 στην Ολοµέλεια του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, εφόσον η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον σε σχέση µε τη σύνταξη που θα έπαιρναν µε βάση το παλαιό καθεστώς, δικαιούνται το 50% αυτής της διαφοράς αν συνταξιοδοτήθηκαν το 2016.

Όσοι αποχώρησαν το 2017 δικαιούνται το 33,3% αυτής της διαφοράς, ενώ όσοι έφυγαν φέτος θα λάβουν το 25% αυτής της διαφοράς. Είναι οι µόνοι νέοι συνταξιούχοι που δικαιούνται προσωπική διαφορά και, µε βάση τις διατάξεις που κατατίθενται στη Βουλή, τη διατηρούν.

Η νομοθετική παρέμβαση

«Η περίπτωση β της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4387/16 όπως είχε τροποποιηθεί µε την παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4472/17 αντικαθίσταται ως εξής: «Από 1/1/2019 αν το καταβαλλόµενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι µεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισµό τους βάσει της παραγράφου 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συµψηφιζόµενο κατ’ έτος και µέχρι την πλήρη εξάλειψή του µε την εκάστοτε αναπροσαρµογή των συντάξεων όπως αυτή προκύπτει σε εφαρµογή της παραγράφου 3 όπως ισχύει». Αυτό σηµαίνει πως καταργείται πλήρως η περικοπή, ενώ βγαίνει από το τραπέζι η έννοια της «προσωπικής διαφοράς» στις παλαιές συντάξεις (µέχρι 13 Μαΐου 2016), την οποία είχε εισαγάγει ο νόµος Κατρούγκαλου.

Οι παλαιές κύριες συντάξεις µένουν παγωµένες µέχρι να εξισωθούν µε τις νέες συντάξεις, οι οποίες υπολογίζονται µε βάση τον νόµο Κατρούγκαλου.

Οι νέες συντάξεις θα αρχίσουν να παίρνουν επιπλέον ετήσιες αυξήσεις από το 2022, µε βάση τη µεταβολή του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιµών Καταναλωτή. Όσο θα αυξάνονται οι νέες, οι παλαιές θα µένουν «παγωµένες». Όταν οι νέες συντάξεις φτάσουν στο επίπεδο των παλαιών, τότε θα αρχίσουν και οι παλαιές να αυξάνονται. Με το ίδιο νοµοσχέδιο καταργούνται οι περικοπές των οικογενειακών παροχών που συγκαταβάλλονται µε τη σύνταξη σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, όπως και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα