«Τέλος με τα μνημόνια» το μήνυμα του Τσίπρα στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει τις τελευταίες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα όσα διημείφθησαν στις διαβουλεύσεις στο Λουξεμβούργο.

Ο γύρος των επαφών του με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη και αφορούσε τόσο στα αποτελέσματα του Eurogroup όσο και στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

O πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την πεποίθησή του για το τέλος των μνημονίων μετά και την απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, της 15ης Ιουνίου.

Ανοίγοντας τον κύκλο των επαφών του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το χρέος μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας συνδυαστικά με τις αποφάσεις του eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 και του eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.

Καθώς, όπως διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο όριζε σαφώς ως ανώτατο όριο για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας το 15% του ΑΕΠ, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% μετά το 2023. Συνδυαστικά οι δυο αυτές αποφάσεις συγκροτούν έναν αλγόριθμο, ο οποίος προσδιορίζει τα μέτρα για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε χθες με τους κ.κ. Θεοδωράκη και Λεβέντη υπογράμμισε τη θετική αντίδραση των αγορών μετά την επίτευξη της συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης που ανοίγουν τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας σε αυτές (τις αγορές δηλαδή).

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει

«Για νέα μνημόνια διαρκείας και νέες ρυθμίσεις που θα πλήττουν τον λαϊκά εισοδήματα» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις αποφάσεις του Eurogroup και το Κυπριακό.

Υπάρχει μόνο ο δρόμος της εξόδου από την κρίση, λέει ο Τσίπρας σε Γεννηματά

Στον διάλογο που είχαν η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας, από τον οποίο δεν έλειψαν οι πολιτικές αιχμές, το χιουμοριστικό πνεύμα, αλλά και τα μηνύματα, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκαν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, τι γίνεται από εδώ και πέρα, αλλά και το συνέδριο της ΔΗΣΥ.

Μητσοτάκης: Ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για τη διαπραγμάτευση

«Για το ζήτημα της οικονομίας και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή. Ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε. Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είμαι στη διάθεσή σας να συζητήσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πάντοτε πρέπει να συζητούμε σε ένα πιο προστατευμένο περιβάλλον. Ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας. Πάντοτε οι σκέψεις και οι στρατηγικές διαπραγμάτευσης πρέπει να περιφρουρούνται», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα