Τέλος Ιουνίου σε λειτουργία η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Έως το τέλος Ιουνίου πρόκειται να είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα και η χρηματοδότησή της είναι εξασφαλισμένη από αντίστοιχες αναπτυξιακές τράπεζες άλλων χωρών. Αυτό υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΕΒ, που είχε ως θέμα τη μεγέθυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα του συνεδρίου, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η κυβερνητική αναπτυξιακή στρατηγική, αναγνωρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, έχει δημιουργήσει ήδη τέσσερις πυλώνες για την ενίσχυσή τους. Αυτοί, σχετίζονται με τον προσανατολισμό των μμε προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, τη λειτουργία τους εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου ανταγωνισμού και την ενθάρρυνσή τους να στραφούν σε αλυσίδες αξίας και άλλες συνέργειες, έτσι ώστε -όπως ανέφερε ο υπουργός- το μέγεθός τους να μην αποτελεί πρόβλημα. Για την επίτευξη των παραπάνω, συνέχισε ο υπουργός, υπάρχουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος. Ωστόσο, αυτά από μόνα τους δεν αρκούν, καθώς απαιτείται και η αλλαγή νοοτροπίας. Πολλοί μικρομεσαίοι, συνέχισε, τάσσονται κατά των στρατηγικών συνεργασιών, ωστόσο αν τους εξηγηθούν τα οφέλη, αλλάζουν γνώμη. Υπάρχει πρόοδος σε αυτό το θέμα και μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω βελτίωση ώστε οι μικροί να φτάσουν στα μεσαία μεγέθη.

 Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στις δυνατότητες διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις. «Πλέον το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις είναι πολύ μεγάλο» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι όταν οριστικοποιηθούν τα τελικά στοιχεία του 2017, θα δούμε ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ. Όσες δηλαδή ήταν και το 2006.

Όχι άλλα αντικίνητρα

Η άρση των αντικινήτρων είναι καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, ούτως ώστε να ενδυναμωθεί το επιχειρείν στη χώρα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το διεθνές περιβάλλον. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος προτείνει ένα Σύμφωνο για τις Μεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις, με στόχο τη μεγέθυνση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Οδηγός πρέπει να είναι οι διεθνείς πρακτικές και η συνεργασία επιχειρήσεων – πολιτείας και στόχος 8.000 επιπλέον μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις μέχρι το 2025. Η επίτευξη αυτού του στόχου (που μειώνει μόλις στο μισό την απόσταση από την Ευρώπη) θα έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Υπολογίζουμε, ανέφερε ο κ. Φέσσας, τις επιπλέον θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε 100.000 και την αύξηση του ΑΕΠ σε περίπου 7,7 δισ. ευρώ. Μιλάμε για επιχειρήσεις που θα είναι ανταγωνιστικότερες, παραγωγικότερες, με συμμετοχή σε διεθνείς παραγωγικές αλυσίδες, υψηλότερη τεχνολογική ένταση. Ακόμη, τόνισε ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει πως πολλές πολιτικές παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της επιχειρηματικής μεγέθυνσης. Σε ό,τι αφορά την κεντρική πρότασή του σε σχέση με την άρση των αντικινήτρων, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να ισχύσει για όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, προσθέτοντας πως το κόστος συμμόρφωσης για τις μμε είναι 6 φορές μεγαλύτερο. Ο κ. Φέσσας διαπίστωσε ότι η αλλαγή νοοτροπίας στην επιχειρηματικότητα δεν έγινε, δυστυχώς, με τον «καλό τρόπο», εκτιμώντας πως εάν οι επιχειρήσεις δεν συνεργαστούν αυτό θα επιβληθεί βίαια από τα πράγματα με συγχωνεύσεις και εξαγορές και μέσα από τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Στο εξής, είπε, τα χρήματα που βγαίνουν από τις επιχειρήσεις πρέπει να αποδίδουν, πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια πέρα από προστατευμένες αγορές, στον διεθνή ανταγωνισμό που απαιτεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Δεν είναι», κατέληξε, «μόνο το μέγεθος αλλά και η ικανότητα που μετράει στην επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων».

Λιγότερους φόρους

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα ως κανονική χώρα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, με άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, λιγότερους φόρους και κίνητρα. Επέκρινε, δε, την κυβέρνηση, η οποία «λατρεύει τους φόρους». Ο κ. Χατζηδάκης τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου κέντρου για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις με επικεφαλής μάνατζερ από την αγορά που θα προχωρά χωρίς εμπόδια γραφειοκρατικά και άλλα. Έδωσε, παράλληλα, έμφαση στη μείωση του εργασιακού κόστους, που είναι τεράστιο, σήμερα, για τις επιχειρήσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη για ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ως προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα, είπε πως ακούγεται ωραία, αλλά το μείζον είναι να δώσει χρήματα, αλλιώς θα πρόκειται για μια ακόμη αυταπάτη της κυβέρνησης. Πρόσθεσε, δε, πως απαιτείται ουσιαστική στροφή προς την ιδιωτική οικονομία.

Βελτίωση του πλαισίου

Απαντώντας στους συνομιλητές του, κ.κ. Χατζηδάκη και Φέσσα περί της έλλειψης φορολογικών κίνητρων για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι τα φορολογικά κίνητρα δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, αλλά οι φορολογικές διαδικασίες και -όπως είπε- η ΑΑΔΕ προσπαθεί για τη βελτίωση του πλαισίου, αλλά ακόμη είναι στην αρχή. Γενικότερα, ως προς τα θέματα της φορολόγησης, επεσήμανε ότι καμία κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλλει υψηλούς φόρους, ωστόσο η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό. Υπενθύμισε όμως ότι από το 2020, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα