Σ. Φάμελλος: Στη διαπραγμάτευση δεν θα υποχωρήσουμε βήμα από τα συμφέροντα των Ελλήνων

ÂÏÕËÇ ÁÍÁÊÅÖÁËÁÉÏÐÏÉÇÓÇ ÔÑÁÐÅÆÙÍΕρωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων που αφορούν στη β’ αξιολόγηση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στον Ρ/ΣReal 97.8 FM, είπε: “Θα κάνουμε και αυτή τη φορά, αυτό που ξέρουμε να κάνουμε: Θα παλέψουμε πολύ σκληρά. Όσες δυσκολίες και να συναντήσουμε στη συζήτηση, είτε αυτές αφορούν πχ. στις ελαφρύνσεις και στις ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, είτε στην ακατάσχετο λογαριασμό των επαγγελματιών, είτε στην αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, στη διαπραγμάτευση δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφέροντα των Ελλήνων και της χώρας μας. Έχουμε πλήρη τεκμηρίωση των προτάσεών μας, υπηρετούν τους στόχους του προγράμματος και δίνουν ανάσα στην οικονομία. Για αυτό και δεν συμφωνούμε με την κινδυνολογία, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη και τις αλλαγές στην πολιτική συζήτηση της Ευρώπης”.

“Υπάρχει μια σημαντική και κρίσιμη στιγμή στην Ευρώπη, μία πολιτική καμπή η οποία συμφέρει τη διαπραγμάτευση της χώρας μας και θα την εκμεταλλευθούμε”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις Γιουνκέρ, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη δεν είναι όσο θα έπρεπε κοινωνική και αλληλέγγυα. “Φαίνεται, ότι η Ευρώπη καταλαβαίνει ότι πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν. Σε αυτό συνηγορεί και η χθεσινή τοποθέτηση Ντράγκι, ο οποίος κινείται σε συγγενή κατεύθυνση με τα πορίσματα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου”.

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος διέψευσε τη φημολογία περί μονομερών ενεργειών της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει τέτοια υπόθεση εργασίας, ούτε ανησυχία για πιθανές μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Τηρώντας τους δείκτες της δημοσιονομικής πολιτικής θα πιάσουμε τους στόχους του 2016, όπως συνέβη και το 2015, όπου είχαμε υπερκάλυψη 1,7 δις ευρώ. Κάτι που επιβεβαίωσαν χθες και πληροφορίες από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα, όσον αφορά τις θετικές προβλέψεις για την υλοποίηση του προγράμματος”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, και για τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη σχετικά με το ελληνικό χρέος: “Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης, όσον αφορά στο χρέος. Είναι γεγονός ότι χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρεθεί λύση για το χρέος, και μελετά πολλές, δηλαδή να μειώσει, να ρυθμίσει, να αναδιαρθρώσει το χρέος προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας”.

Τέλος, στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι “η κυβέρνηση κατοχύρωσε με το συγκεκριμένο νόμο την εργασία στον τηλεοπτικό χώρο, έχοντας πλέον πλήρεις συμβάσεις απασχόλησης, για τουλάχιστον 400 θέσεις εργασίας, ανά σταθμό εθνικής εμβέλειας”. Δηλαδή, έχουν ήδη κατοχυρωθεί πάνω από 1.600 θέσεις εργασίας, μόνο στα κανάλια εθνικής εμβέλειας και έπονται και τα υπόλοιπα, θεματικά και περιφερειακά.

“Η κυβέρνηση δεν κλείνει τα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Δημιουργεί για πρώτη φορά νόμιμα τηλεοπτικά ΜΜΕ”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Με άδειες, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς. Κανείς έως σήμερα δεν είχε τολμήσει να κάνει διαγωνισμό για τις άδειες των καναλιών, να υπηρετήσει τη δημοκρατία σε αυτό τον χώρο. Είτε λόγω πολιτικής δύναμης, είτε λόγω άλλων συμφερόντων. Μπορούμε να συζητήσουμε για εναλλακτικές διαδικασίες διαγωνισμού. Το μείζον όμως είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες”.

Και κατέληξε: “Από το 2012 έως το 2014 οι θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ μειώθηκαν κατά 5.000 σε σύνολο 8.500. Μέχρι στιγμής, από την αδειοδότηση των καναλιών δεν έχει χάσει κανείς την εργασία του. Παρόλα αυτά, εμείς θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους και να βρούμε και άλλες λύσεις εργασίας, σε περίπτωση που κινδυνεύσουν κάποιοι λόγω των λαθών ή των επιλογών των επιχειρηματιών. Αλλά δεν θα απολογηθούμε για τις επιλογές των επιχειρήσεων. Θα διασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό και – ορίζοντας τον αριθμό των καναλιών – θα διασφαλίσουμε βιώσιμες θέσεις εργασίας. Αν επιτρέπαμε 10 μη βιώσιμα κανάλια με 4.000 επισφαλείς και απλήρωτες θέσεις εργασίας, τότε δικαιούn,ταν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία να μας κατηγορήσουν. Όμως, εξαιτίας του διαγωνισμού, κανένας δεν έχει χάσει μέχρι σήμερα τη δουλειά του. Για ποιο λόγο λοιπόν τόση κινδυνολογία;”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα