Σ. Φάμελλος: Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήριο νεοφιλελεύθερων πειραματικών δοκιμών

Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήριο νεοφιλελεύθερων πειραματικών δοκιμών, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 FM, της ΕΡΑ, συγκεκριμένα στην εκπομπή “Τα Ασυμβίβαστα” των Ξενοφώντα Ζηκίδη και Ευαγγελίας Μπαλτατζή.

 

Πρόσθεσε δε, ότι οι εκλογές δεν είναι λύση, “η μόνη λύση είναι η οικονομική παραγωγή και η εργασία, η προκοπή της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Χρειάζεται να παραμείνουμε ήρεμοι και ψύχραιμοι στις εντάσεις που δημιουργούνται τεχνητά, διότι ακόμα και οι σκληρότεροι επικριτές μας διαπιστώνουν ότι θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εργασίας το 2017”.

Συνεπώς, “ας μην καταναλώσουμε την νέα χρονιά σε αντιδικίες, τις οποίες προσπαθεί να δημιουργήσει η Αντιπολίτευση”. Αυτό που χρειάζεται η χώρα στην παρούσα φάση είναι “μια καθολική θέση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ότι είναι αντίθετο στις προτάσεις του ΔΝΤ. Διότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δήλωση της Αντιπολίτευσης ότι διαφωνεί με τα μέτρα ύψους 4,2 δις που προτείνει το ΔΝΤ”. Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, “η κυβέρνηση δεν θα ασκήσει βέτο, αλλά δεν θα δεχθεί ο συμβιβασμός Ευρώπης και ΔΝΤ να λειτουργήσει εις βάρος της χώρας μας”.

Και συνέχισε: “Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Έχουμε τηρήσει τη συμφωνία, δικαιούμαστε, λοιπόν, να έχουμε το μέλλον που προκύπτει από αυτή τη συμφωνία. Η χώρα έχει ένα δυσβάστακτο χρέος, που δημιούργησαν οι κακές πολιτικές επιλογές κυβερνήσεων μέχρι το 2014, εις βάρος του Ελληνικού λαού, ένα χρέος το οποίο πρέπει εμείς να διαχειριστούμε. Προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε, να το μειώσουμε και να το εξυπηρετούμε μετά το 2018, με βάση τις επιλογές της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η συζήτηση που έχουμε ήδη θέσει στους θεσμούς, για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι, η επιλογή της κυβέρνησης να δώσει εφάπαξ την 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, αποδεικνύει ότι μια χώρα μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα προς όφελος της κοινωνίας. Όπως μπορεί να διαχειριστεί και το χρέος της, χωρίς να ισοπεδώσει τα ασφαλιστικά ταμεία και χωρίς να καταστρέψει τους μικροομολογιούχους, όπως έκανε το PSI. “Η Ελλάδα κάνει μια διαφορετική πολιτική επιλογή που χαλάει τα σχέδια του νεοφιλελεύθερου κέντρου της Ευρώπης. Επιλέγει να επιστραφεί στην κοινωνία το πλεόνασμα της δικής της παραγωγής. Διότι, έως σήμερα, η υπεραξία της εργασίας των Ελλήνων πολιτών πήγαινε πχ. σε δάνεια “αέρα” που δίνονταν στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και σε ημέτερους”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτώμενος για την επιλογή της κυβέρνησης να καταβληθεί εφάπαξ η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους και όχι σε κάποια άλλη κοινωνική ομάδα, όπως είναι οι άνεργοι, ο Αν. ΥΠΕΝ απάντησε ότι το καλύτερο θα ήταν η χώρα μας να διαθέτει περισσότερα πλεονάσματα και πόρους, ώστε να ασκεί ολοκληρωμένη πολιτική και για τους συνταξιούχους και για τους ανέργους.

“Δεν μπορούσαμε με ένα επίδομα να καλύψουμε όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή επιλέξαμε τους συνταξιούχους. Αυτό το μέτρο θα έχει θετική πολλαπλασιαστική ωφέλεια για την αγορά, τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς της χώρας μας. Όμως, από το 2017 εισάγουμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ένα κοινωνικό μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε όλους τους Δήμους και αφορά και στους άνεργους συμπολίτες μας, αλλά και γενικά σε όσους πλήττονται από τη φτώχεια. Ωστόσο, το ζητούμενο για τους ανέργους είναι η εργασία και όχι το κοινωνικό επίδομα. Αυτό είναι το πρωτεύον για το 2017, αυτό είναι το στοίχημα της κυβέρνησης και σε αυτό θα κριθούμε”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα