Σ. Φάμελλος: Ευθύνη μας είναι και το να μην ξανασυμβεί νέο Μάτι

Για τη φονική πυρκαγιά και τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα μίλησε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο χθεσινό κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αναλάβει ξεκάθαρα την πολιτική για πολλά δύσκολα πράγματα σε αυτήν την χώρα, δεν θα κάνουμε τώρα πίσω. Δεν μένουμε μόνο στις ευθύνες. Αναζητούμε τις αιτίες. Η ευθύνη μας απέναντι στους ανθρώπους είναι να μην ξανασυμβεί νέο Μάτι, νέα Μάνδρα, νέα Σαμοθράκη, διότι αυτά τα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και πιθανόν με δολιοφθορές η Πολιτεία οφείλει να τα αντιμετωπίζει» είπε.

Η άναρχη οικιστική ανάπτυξη ήταν το βασικό οικονομικό και πολιτικό εργαλείο των προηγούμενων χρόνων. Καριέρες πολιτικών στήθηκαν πάνω στην αυθαιρεσία και αυτή πάνω σε ένα υπόβαθρο που δεν είχε σχεδιασμό, δεν δρόμους, δεν είχε δασικούς χάρτες. Αυτή τη στιγμή το 45% της χώρας έχει δασικούς χάρτες και θα αναρτηθούν όλοι μέχρι το 2019, σημείωσε ο κ. Φάμελλος τονίζοντας πως υπάρχει η πολιτική τόλμη να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. «Οικήματα σε ρέματα, εθνικούς δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές, περιαστικά άλση δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και η κήρυξη της καμμένης περιοχής ως αναδασωτέας είναι συνταγματική μας υποχρέωση. Δεν σταματάμε μπροστά σε αυτά που καθυστέρησαν την Ελλάδα τόσα χρόνια» είπε.

Όπως είπε η ανατολική Αττική μετά από την τραγωδία θα γίνει μια περιοχή όπου θα υπάρξουν πρότυπες παρεμβάσεις για να αναιρεθούν οι οικιστικές στρεβλώσεις και θα λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες παρόμοιες περιοχές και προανήγγειλε τη δημοσίευση στο τέλος του καλοκαιριού του σχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις. Παράλληλα δεσμεύτηκε και για παρεμβάσεις με στόχο την αποκατάσταση της πρόσβασης στον αιγιαλό και την καθαίρεση των παράνομων περιφράξεων διότι όπως είπε χαρακτηριστικά και ο αιγιαλός είναι ένα κοινόχρηστο αγαθό.

Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια το οφείλουμε στην ανθρώπινη ζωή, στους πολίτες και πλέον και στα θύματα της προηγούμενης Δευτέρας, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα