Σ. Φάμελλος: Δεν είμαστε κολλημένοι με την εξουσία

cf245affadbfc4070b5e6d4495f1ebae«Είμαστε προσηλωμένοι στην εντολή των πολιτών να απαλλαγούμε από το παλιό και τη διαπλοκή για να επιστρέψουμε στην εργασία και την πρόοδο», δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν είμαστε κολλημένοι με την εξουσία, είμαστε προσηλωμένοι στην εντολή των πολιτών να απαλλαγούμε από το παλιό και τη διαπλοκή για να επιστρέψουμε στην εργασία και την πρόοδο», δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε όσους κατηγορούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως κάνουν οτιδήποτε για να παραμείνουν στην εξουσία τους απαντά ότι εκείνοι είναι «λάτρεις της εξουσίας», «οπαδοί της οικογενειοκρατίας» και «επαγγελματίες πολιτικοί». Ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι η κυβέρνηση προωθεί ριζοσπαστικές τομές διαφάνειας στο δημόσιο βίο και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο τονίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με βάση την απλή αναλογική, έρχεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες και της κοινωνίας και της Πολιτείας, ενώ δεν θεωρεί ζήτημα προτεραιότητας τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να εκλέγεται άμεσα από τον λαό ή όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «ως συνήθως βιάστηκε να αντιδράσει και να τοποθετηθεί κατά της απλής αναλογικής», διότι «φαίνεται, του προκαλεί δυσφορία η επιστροφή της δικαιοσύνης και της ισονομίας και στα ζητήματα της εκπροσώπησης και των αποφάσεων».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου έχει ως εξής:

Ερώτηση: Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίξατε στη Βουλή επώδυνα μέτρα. Τι λέτε στους πολίτες που πλήττονται από αυτά και τι απαντάτε στην αντιπολίτευση που σας κατηγορεί ότι είστε διατεθειμένοι να ψηφίσετε οποιοδήποτε μέτρο, όσο σκληρό και αν είναι, προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία;

Απάντηση: Πράγματι, αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα που δεν ανήκουν στο δικό μας πρόγραμμα. Απευθυνθήκαμε στους Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και ζητήσαμε την έγκρισή τους στον συμβιβασμό που κάναμε. Μας την έδωσαν. Αυτά τα μέτρα είναι το τίμημα που πληρώνει η κοινωνία μας προκειμένου να ξεφύγει από την αγχόνη χρεοκοπίας, που την καταδίκασαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Με την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, κλείνουμε μια δύσκολη περίοδο. Ταυτόχρονα, δίνουμε στη χώρα προοπτική εργασίας και προόδου. Είναι το αναγκαίο σκαλοπάτι για να μπορέσουμε να καλύψουμε δεκαετίες κακοδαιμονίας, ρουσφετιού, διαπλοκής και μια πολιτικής προς όφελος των λίγων.

Δεν είμαστε κολλημένοι με την εξουσία, είμαστε προσηλωμένοι στην εντολή των πολιτών να απαλλαγούμε από το παλιό και τη διαπλοκή για να επιστρέψουμε στην εργασία και την πρόοδο. Γι’ αυτό τον λόγο συνεχίζουμε το κυβερνητικό έργο, και όχι τη διαχείριση εξουσίας όπως έκανε ο δικομματισμός. Θέλουμε τη στήριξη της κοινωνίας για να απαλλαγούμε από τη φτώχεια, τη λιτότητα και τη διαφθορά που δημιούργησε η μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία των γόνων του δικομματισμού. Αυτοί εξάλλου είναι λάτρεις της καρέκλας, οπαδοί της οικογενειοκρατίας και επαγγελματίες πολιτικοί.

Ερώτηση: Αρκεί η προσδοκία της δίκαιης ανάπτυξης, όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός για να αποκατασταθεί η τραυματισμένη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης με μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που ανεξάρτητα αν τον ψήφισε ή όχι είχε εναποθέσει τις ελπίδες στον Αλέξη Τσίπρα για κάτι διαφορετικό και βελτίωση της καθημερινότητας του;

Απάντηση: Η επιστροφή και η ενίσχυση της εργασίας, του οικογενειακού εισοδήματος και του εθνικού προϊόντος είναι ο κυρίαρχος στόχος μας. Η δίκαιη ανάπτυξη απαντά σε αυτή την ανάγκη, με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Προφανώς, προέχει και η βελτίωση της καθημερινότητας. Η ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης μας λύνει τα χέρια σε αυτές τις κατευθύνσεις και ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης, περιέγραψε ένα πλήρες σχέδιο. Είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να το υλοποιήσουμε.

Σε αυτή την κατεύθυνση ενεργοποιούμε παράλληλες πολιτικές για ένα φιλικό, αποτελεσματικό και αξιοκρατικό δημόσιο τομέα, αλλά και ένα ισχυρό κοινωνικό πρόγραμμα που θα στηρίζει τους πολίτες, με σημείο αιχμής την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας.

Ερώτηση: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην αναμέτρηση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης με τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να κερδηθεί αυτή η μάχη;

Απάντηση: Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα, προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμίζω την αποκάλυψη των λιστών φοροδιαφυγής και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, τις τηλεοπτικές άδειες, την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και πολλά άλλα. Επόμενοι στόχοι είναι η ενίσχυση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών και του λαθρεμπορίου καυσίμων, η περαιτέρω ενίσχυση του ΣΔΟΕ, η διαφάνεια και η αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, όπου έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή των διαδικασιών αξιολόγησης, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η χρήση πλαστικού χρήματος, σε συνδυασμό με το αφορολόγητο, η διαφάνεια στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και των διαφημίσεων, η εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, για να αναφέρω μόνο μερικά.

Ερώτηση: Πάντως, οι πολίτες αναρωτιούνται τι γίνεται με όλες αυτές τις λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Παναμά κ.ά.) κι έχουν την εντύπωση ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εμφάνιση απτών αποτελεσμάτων, που θα έχουν και οικονομικό όφελος.

Απάντηση: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- Οικολόγων είναι αυτή που πήρε την πρωτοβουλία επιτάχυνσης των ελέγχων και των πορισμάτων. Είναι αυτή που παρέλαβε λίστες που ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Σαμαράς, είχε αρνηθεί. Εξάλλου, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το 2015 βεβαιώθηκαν 173,9 εκατ. ευρώ από ελεγχόμενους της λίστας Λαγκάρντ, ενώ το 2014, μόλις 23,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, θεαματική αύξηση της τάξης του 559%. Το 2015 σημειώθηκε σημαντική αύξηση 67% στους βεβαιωθέντες φόρους από υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου. Επιπλέον, πολλοί ελεγχόμενοι από τη λίστα Μπόργιανς έχουν κληθεί ήδη από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ενώ έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους. Υπό διερεύνηση είναι και αρκετοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ για ανακριβή πόθεν έσχες. Έχουμε, λοιπόν, κάνει αρκετά βήματα, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Πρότασή μου είναι η συνεχής ενημέρωση της κοινωνίας (πχ. ανά τρίμηνο) για τα αποτελέσματα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ερώτηση: Είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να κάνουν βήματα στο αύριο με ένα πολιτικό σύστημα που έχει προ πολλού καταρρεύσει και είναι αναξιόπιστο στην κοινωνία;

Απάντηση: Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας βρίσκεται σε κατάσταση απαξίωσης και παρακμής. Ίσως είναι και αυτός ένας λόγος που λάβαμε την εντολή από τους πολίτες να διώξουμε οτιδήποτε παλιό βαραίνει τη χώρα μας.

Προωθούμε ριζοσπαστικές τομές διαφάνειας στον δημόσιο βίο και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας, οι οποίες θέλουμε να οδηγήσουν στην αναδιατύπωση της σχέσης πολίτη- πολιτικής. Καθαρίζουμε οτιδήποτε παλιό και αδιαφανές και επιδιώκουμε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, τόσο στην πολιτική, όσο και στις αποφάσεις.

Ερώτηση: Ποιες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να σπάσει η χώρα τα δεσμά που την κρατάνε καθηλωμένη στο χθες και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο δημόσιο βίο;

Απάντηση: Στη χώρα υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης, νομιμοποίησης και εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή πολιτικών που έχουν ως στόχο την επαναφορά της κοινωνίας στο προσκήνιο. Είναι απαραίτητη συνθήκη η ενεργοποίηση της κοινωνίας και η συμμετοχής της με αναλογικό τρόπο στις αποφάσεις και την πολιτική που την αφορούν. Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες για να επιτευχθεί αυτό:

α. Η αναβάθμιση της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας, ως πλαισίου εγγύησης του δημοσίου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου και η θεσμική αντιμετώπιση καθεστωτικών λειτουργιών.

β. Ο βαθύς εκδημοκρατισμός της σημερινής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με εισαγωγή της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση όλων των δημόσιων πολιτικών.

γ. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην σχέση αντιπροσώπευσης πολιτών-πολιτικών και ο περιορισμός των θητειών στις αιρετές θέσεις.

δ. Η απεξάρτηση της πολιτικής εξουσίας από την οικονομική εξουσία.

Προέχει η επιστροφή της διαφάνειας και της ισονομίας στη χώρα μας, το μέτωπο ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Διότι, οι παλιές πολιτικές δυνάμεις δημιούργησαν συνθήκες διαπλοκής και διαφθοράς, καθυποτάσσοντας τη χώρα και τους πολίτες, προς όφελος των ίδιων και των οικονομικών συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Ερώτηση: Ήρθε η ώρα να προτείνει η κυβέρνηση την ψήφιση της απλής αναλογικής;

– Απάντηση: Όπως σας ανέφερα ήδη, στοχεύουμε στη θωράκιση της δημοκρατίας και στην ενίσχυση του Κοινοβουλίου. Έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό εντολή για περισσότερη δημοκρατία και ισονομία. Τα ανωτέρω πρέπει να εκφραστούν στην πρωτοβουλία που έλαβε ο πρωθυπουργός για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Είναι προφανές, ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με βάση την απλή αναλογική, έρχεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες και της κοινωνίας και της Πολιτείας.

Η έκφραση της βούλησης της κοινωνίας των πολιτών και η ενίσχυση της συμμετοχής της στα θέματα της διακυβέρνησης, προσδίδουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής και αναβαθμίζουν το πολιτικό μας σύστημα. Η απλή αναλογική συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ερώτηση: Συμφωνείτε με την πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από τον λαό;

Απάντηση: Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν πρόκειται για θέμα προτεραιότητας. Προέχουν άλλα ζητήματα που θα πρέπει να δούμε, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Για παράδειγμα, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η κατοχύρωση της ισονομίας και της δημοκρατίας είναι κομβικής σημασίας και άμεσης προτεραιότητας. Επίσης, οι αρμοδιότητες κράτους και αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις αποφάσεις, η λειτουργία της Βουλής και η εκπροσώπηση των πολιτών στο κοινοβούλιο, η διαφάνεια και η διαχείριση του πολιτικού χρήματος, η πρόληψη καθεστωτικών συμπεριφορών, είναι πτυχές της πολιτικής και θεσμικής μας οργάνωσης που μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω. Εξάλλου, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, δεν σημαίνει αυτομάτως και αλλαγή των αρμοδιοτήτων του και καλό είναι η Συνταγματική αναθεώρηση να μη γίνει στη βάση αφαιρετικών συνθημάτων αλλά στη βάση της ουσίας της δημοκρατίας.

Ερώτηση: Πώς κρίνετε τις μέχρι τώρα αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων) στα σχέδια της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Απάντηση: Ως συνήθως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης βιάστηκε να αντιδράσει και να τοποθετηθεί κατά της απλής αναλογικής. Φαίνεται, του προκαλεί δυσφορία η επιστροφή της δικαιοσύνης και της ισονομίας και στα ζητήματα της εκπροσώπησης και των αποφάσεων. Δεν του αρέσει η διεύρυνση της εκπροσώπησης των Ελλήνων πολιτών, δεν του αρέσει η έκφραση της βούλησης της κοινωνίας των πολιτών, στα μείζονα θέματα που την αφορούν. Για εμάς, η συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού νόμου, είναι ζήτημα περισσότερης και ισχυρότερης δημοκρατίας. Πάνω σε αυτό θα κληθούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούμε και να πάρουμε θέση.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι θα οδηγηθούμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού;

Απάντηση: Δεν συνηθίζω να κάνω πολιτική με προβλέψεις, αλλά στη βάση της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πρασίνων έχει μπροστά της άλλα τρία χρόνια άσκησης του κυβερνητικού έργου. Έως σήμερα, έχει αποδείξει ότι είναι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στην Ευρώπη. Επίσης, έχει αποδείξει ότι, παρά τη δύσκολη και πολλές φορές ασφυκτική συγκυρία, λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα της κοινωνίας, τα οποία μόνο μια κυβέρνηση με αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση μπορεί να διασφαλίσει. Αυτό το ερώτημα πρέπει να τεθεί και στις επόμενες εκλογές, σε τρία χρόνια: Συνεχίζουμε τις πολιτικές τομές προς όφελος της κοινωνίας ή όχι ;

Ερώτηση: Σε ποιον πολιτικό χώρο και σε ποιες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναζήτηση συμμαχιών ή έστω συνεννόησης, με δεδομένο ότι το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων φαίνεται οριστικό, και ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει;

Απάντηση: Είμαστε ανοικτοί στις συνεργασίες και τις συνθέσεις εντός του Κοινοβουλίου, οι οποίες λειτουργούν προς όφελος των συμφερόντων της κοινωνίας. Αυτή την πρόσκληση την έχουμε απευθύνει πολλές φορές στην αντιπολίτευση. Μέχρι στιγμής δεν δέχτηκαν να υπερασπιστούν μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως η προάσπιση των συντάξεων.

Η πρότασή μας για επιστροφή της εργασίας, της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας στην Ελλάδα απευθύνεται και ικανοποιεί όλη την κοινωνία. Εκεί δομούνται οι συμμαχίες που μπορούν να αλλάξουν τον τόπο και στη συνέχεια τα κόμματα θα τις εκφράσουν. Όσοι συμμερίζονται αυτό τον στόχο, μπορούν κάλλιστα να συνεργαστούν μαζί μας, εντός και εκτός Βουλής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ενισχύσει τη δημοκρατική εκπροσώπηση. Έτσι θα αλλάξουμε ως κοινωνία και ως χώρα, αλλά με ένα όρο: κολυμπήθρα του Σιλωάμ, προκειμένου να ξεπλυθεί το φαύλο παρελθόν της χώρας, δεν θα γίνουμε.

Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Ρούμπος

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα