Σ. Κούλογλου: Η Ελλάδα γίνεται πόλος σταθερότητας στην περιοχή

Μια ενδεχόμενη απόφαση αναβάθμισης της βάσης της Σούδας κατά την διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα σχετίζεται με έναν διπλωματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. «Δεν πιστεύω ότι θα γίνουμε υπερδύναμη ξαφνικά, όμως θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη, με στόχευση για παράδειγμα στην οικονομία, που το έχουμε ανάγκη», είπε.

Μια τέτοια βοήθεια θα ήταν η επιστροφή των κερδών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα στην χώρα μας όπως είχε συμφωνηθεί. «Το να αγοράζει ένας ιδιώτης φτηνά ομόλογα και να βγάζει υπερκέρδη από την αύξηση της αξίας τους, σήμερα είναι θεμιτό. Όμως για ένα κράτος ή για ένα θεσμό είναι αθέμιτο. Ελπίζω τα χρήματα αυτά να επιστραφούν. Εάν δεν συμβεί αυτό, πρέπει να αξιοποιηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή ως εγγύηση για την έξοδο στις αγορές», τόνισε ο Στ. Κούλογλου, υπενθυμίζοντας ότι τα κέρδη δεν επεστράφησαν στην Ελλάδα ύστερα από πολιτική απόφαση του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Όμως οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη σε συνδυασμό με την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ να δεχθεί μια εναλλακτική πρόταση, οδήγησαν στην άνοδο της ακροδεξιάς, όπως φάνηκε και από τις αυστριακές εκλογές. «Σίγουρα το προσφυγικό είναι καταλυτικός παράγοντας, όμως έρχεται να επιβαρύνει μια κοινωνία που νιώθει ήδη ανασφαλής», ανέλυσε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου.

Για την περίπτωση της Καταλονίας και το τελεσίγραφο που έχει λάβει ο Πουιτζδεμόν για να ανακηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της περιοχής, ο Στ. Κούλουγλου σχολίασε ότι βλέπουμε «ένα παιχνίδι όπου η μια πλευρά περιμένει την άλλη να κάνει το λάθος». Παράλληλα, όμως, εκτίμησε ότι «τα πράγματα οδεύουν προς το χειρότερο με ευθύνη και των δυο πλευρών που ώθησαν τις καταστάσεις στα άκρα. Η Καταλονία πήγε χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, οφείλοντας να γνωρίζει ότι ο βασιλιάς δεν θα την άφηνε να φύγει. Η Μαδρίτη από την άλλη πήγε χωρίς να δίνει σημασία στην χρησιμότητα του διαλόγου. Έτσι τώρα παρατηρούμε  να παίζεται ζωντανά εκεί το Game of Thrones».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα