Σ. Κοντονής: Κάναμε υποχωρήσεις δεν είμαστε όμως κλέφτες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στη Βουλή, είπε:

“Μπορεί να υπάρχουν υποχωρήσεις, τακτικές υποχωρήσεις για τον μεγάλο στόχο, αλλά σε αυτή την κυβέρνηση ούτε κλέφτες, ούτε μιζαδόροι υπάρχουν”.

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης για την οποία πολλοί από την αντιπολίτευση, σχεδόν όλοι, είχατε προβλέψει ότι θα πέσει στο κενό. Ότι δεν θα ολοκληρωθεί και ότι θα αποβεί σε βάρος του ελληνικού λαού. Σήμερα σας καλούμε, υποκριτικά ας το κάνετε, τουλάχιστον τα αντίμετρα που θα λειτουργήσουν προς όφελος του ελληνικού λαού, να τα ψηφίσει το σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας. Είναι μια πράξη ευθύνης. Παρά το ότι εσείς, όσα μνημόνια και αν φέρατε, ακόμη και μείωση συντάξεων που έφτανε στο 42%, δεν συνοδευόταν ποτέ από κανένα αντίμετρο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Παρακολουθώντας τη συζήτηση αυτές τις ημέρες και στις επιτροπές και στην Ολομέλεια, διαπιστώνω έναν ακραίο επιθετικό και οξύ λόγο ο οποίος είναι γεμάτος χαρακτηρισμούς. Είναι η πρώτη φορά που με τέτοια επιθετικότητα, ορισμένες φορές και με αγοραίο τρόπο, η κυβέρνηση δέχεται επιθέσεις και χαρακτηρισμούς» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει πολιτικά επιχειρήματα, ότι το αφήγημα της ΝΔ έχει πέσει στο βάραθρο, και λόγω αυτής της κατάστασης, ακολουθεί την τακτική της αποχαλίνωσης του πολιτικού λόγου.

«Όλο το αφήγημα της αντιπολίτευσης, κυρίως της ΝΔ, έχει πέσει στο βάραθρο. Η αξιολόγηση έχει κλείσει και πλέον συζητάμε για τα αντίμετρα, τα οποία αν έκλεινε η αξιολόγηση τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν θα υπήρχαν.

«Βεβαίως ένα πράγμα δεν τόλμησε να πει κανείς. Δεν τόλμησε να μιλήσει για κλέφτες και μιζαδόρους αυτής της κυβέρνησης. Είναι λογικό, διότι όσο κυβερνάμε, όσο και αν προσπαθήσατε, μια καρφίτσα δεν βρέθηκε. Μπορεί να γίνονται λάθη, μπορεί να υπάρχουν υποχωρήσεις, τακτικές υποχωρήσεις για τον μεγάλο στόχο, αλλά σε αυτή την κυβέρνηση ούτε κλέφτες, ούτε μιζαδόροι υπάρχουν» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι έστειλε στην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το πόρισμα σχετικά με τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από το ΥΠΕΞ, με το ερώτημα, αν είναι δυνατό να γίνει ο καταλογισμός αυτών των ποσών.

«Και τότε θα τα πούμε, επειδή μιλάτε για νομιμότητα σε αυτή την αίθουσα. Ο ελληνικός λαός, ακόμη και αν καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση, ξέρει ότι τη χώρα στα βράχια την έριξαν άλλοι. Αυτοί που μιλούσαν για Τιτανικό. Που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος και κάθε έννοια αξιοκρατίας. Άρα μην παριστάνετε τις αθώες περιστερές. Βαρύνεστε με το μεγάλο έγκλημα και με την μαύρη νύχτα που κράτησε χρόνια. Και σήμερα αν αγωνιάτε, είναι γιατί ξέρετε ότι αυτή η νύχτα τελειώνει» είπε ο Σταύρος Κοντονής.

Αναφερόμενος στο άρθρο του νομοσχεδίου «για αυτό που λέγεται ακαταδίωκτο, αλλά ακαταδίωκτο, δεν είναι». «Θα ήταν ακαταδίωκτο αν η κυβέρνηση είχε συναινέσει στις προτάσεις που είχαν γίνει από το 2016, να μην υπάρχει κανένας καταλογισμός και ευθύνη για τα στελέχη του Δημοσίου και των τραπεζών που θα εμπλακούν στην αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων. Κάτι τέτοιο δεν το δεχθήκαμε» είπε και πρόσθεσε ότι «ακαταδίωκτο στη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η διάταξη είναι εναρμονισμένη με το Σύνταγμα».

Ο Σταύρος Κοντονής είπε ακόμη, ότι εκείνο που υπάρχει είναι μια αυτονόητη διάταξη η οποία δεν αφορά το εάν το δικαίωμα προστασίας θα ασκηθεί, αλλά το πώς θα ασκηθεί. Επίσης είναι μια διάταξη που δεν αφορά τραπεζίτες, αλλά υπαλλήλους του Δημοσίου και τραπεζών, που θα πάρουν μέρος σε μια διαδικασία και πρέπει να προστατευθούν από κακόβουλες διαμαρτυρίες.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημειώνοντας ότι «η νομοθετική διάταξη που έρχεται στη Βουλή είναι μια διάταξη απολύτως θετική για μια διαδικασία με διαφάνεια, για μια διαδικασία που θα πετυχαίνει το μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο, για μια διαδικασία που θα πετυχαίνει το καλύτερο δυνατό εκπλειστηρίασμα για τον πολίτη που χάνει ένα περιουσιακό του στοιχείο».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πρώτη κατοικία, λέγοντας ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας υφίσταται μέχρι 31.12.2017. «Η κυβέρνηση εκτιμώντας την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, έχει κατά νου, στο τέλος του χρόνου να πάρει όλα εκείνα τα ενδεδειγμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μια περαιτέρω προστασία της πρώτης κατοικίας, γι’ αυτούς που το δικαιούνται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατέθεσε χθεσινή απόφαση του Ειρηνοδικείου της Φλώρινας να μηδενίσει δόσεις δανειοληπτών, εξαιρώντας από πλειστηριασμό, όχι μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και άλλα, κινητά στοιχεία της περιουσίας τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα