Σ. Αραχωβίτης: Στόχοι της κυβέρνησης η επιβίωση του αγρότη και η ανοικοδόμηση συνολικά της αγροτικής ανάπτυξης

Η κυβέρνηση προχωρά με ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία της πρωτογενούς παραγωγής με σαφείς στόχους πρώτον, την επιβίωση του αγρότη και την διασφάλιση του εισοδήματός του και δεύτερον, την ανοικοδόμηση συνολικά της αγροτικής ανάπτυξης και του τομέα της αγροδιατροφής, με βάση τα συμπεράσματα των πρόσφατων αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων, αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

 Στις παρεμβάσεις αυτές συμπεριέλαβε και τη μείωση του κόστους παραγωγής, ρυθμίζοντας τα ζητήματα εργασίας από εργάτες γης τρίτων χωρών.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα «κοινωνικά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση» ακουμπούν τους αγρότες, αναφέρεται κατ’ αρχήν στο μέτρο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2018 και αφορά «την προστασία από τις κατασχέσεις για επιδοτήσεις μέχρι 7.500 ευρώ, που αφορά στο σύνολο των μικρών και μεσαίων παραγωγών». «Ηδη οι μικροί και μεσαίοι αγρότες απολαμβάνουν τριών ειδών αφορολόγητα, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και στο Ασφαλιστικό. Ο αγρότης που κατέχει μικρή περιουσία, είτε παραγωγική (αγροτεμάχια, αποθήκες κ.λπ.) είτε ακίνητη (κατοικία κ.λπ.), αξίας έως 60.000 ευρώ επωφελείται από το μέτρο της έκπτωσης κατά 30% στον ΕΝΦΙΑ, που ισχύει από το 2019 και ψηφίστηκε από την κυβέρνησή μας τον Νοέμβριο του 2018. Γενικότερα, όλα τα κοινωνικά μέτρα που ψηφίζει και θα ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση, ανάλογα και με το ύψος του εισοδήματος, έχουν αντίκτυπο κυρίως στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες» προσθέτει ο Σ. Αραχωβίτης.

Ως προς την αποτίμηση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι «είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος προέρχεται από τους ΑΝΕΛ. Αντίστοιχα, πολύ καλή συνεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν σύντομα, έχουμε και με την υπουργό Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, με σκοπό την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών αγροτικών προϊόντων μέσω των τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας». «Σε κάθε περίπτωση, ένας κύκλος έκλεισε. Ο λόγος ύπαρξης μιας τέτοιας συνεργασίας εξέλιπε πλέον. Από εδώ και πέρα, προχωράμε σε ένα πιο καθαρό πεδίο και με άλλες προτεραιότητες», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Σ. Αραχωβίτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα