Σ. Αραβία: Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να απορροφήσει τις υψηλότερες τιμές

Η παγκόσμια οικονομία έχει την ικανότητα να απορροφήσει τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih, διευκρινίζοντας πάντως ότι το βασίλειο δεν έχει θέσει συγκεκριμένο στόχο για τις τιμές.

Αξιωματούχοι των χωρών του ΟΠΕΚ και παραγωγοί εκτός του Οργανισμού πραγματοποιούν συνάντηση στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας αυτό το σαββατοκύριακο για να αξιολογήσουν τον βαθμό συμμόρφωσης των κρατών μελών στα επίπεδα παραγωγής που προβλέπει η συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2016 για τον περιορισμό της παραγωγής.

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν επίσης το μέλλον της συμφωνίας η οποία θα λήξει αργότερα φέτος.

“Δεν βλέπω αντίκτυπο στην πορεία της ζήτησης με τις τρέχουσες τιμές”, δήλωσε ο al-Falih μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Έχουμε δει τις τιμές σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στο παρελθόν. Σε διπλάσια επίπεδα απ’ ό,τι είναι σήμερα”.

Αν και η Σαουδική Αραβία δεν έχει επίσημα θέσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο-στόχο για τις τιμές, οι αξιωματούχοι της χώρας θέλουν τις διεθνείς τιμές πάνω από τα 75 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΠΕΚ με γνώση των συζητήσεων.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τις τιμές του πετρελαίου τουλάχιστον στα 70 δολ. το βαρέλι για να καλύψει το κόστος του φιλόδοξου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει.

Αυτή την ώρα το αργό Brent σημειώνει οριακά κέρδη στα 73,83 δολ. το βαρέλι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα