Σ. Αραβία: Άνοιξε τις πύλες της η πρώτη έκθεση αυτοκινήτου αποκλειστικά για γυναίκες

Ένα πραγματικό μικρό εμπορικό και πολιτικό θέαμα, μερικά χιλιόμετρα μόλις από τη Μέκκα: η πρώτη έκθεση αυτοκινήτου αποκλειστικά για γυναίκες άνοιξε τις πύλες της στη Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία. Εγχώρια ιδιωτική εταιρία διοργανώνει την έκθεση αυτή μόνο για γυναίκες, οι οποίες από τον Ιούνιο θα επιτρέπεται να οδηγούν μέσα στο βασίλειο.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται μέσα σε εμπορικό κέντρο όπου εργάζονται μόνο γυναίκες, αναμένεται να επιτρέψει στον γυναικείο πληθυσμό του βασιλείου να διαλέξει κυρίως αυτοκίνητα οικονομικά σε ενέργεια πριν πάρει τους δρόμους πάνω στους τέσσερις τροχούς. Τους επιτρέπει επίσης να βρουν λύσεις χρηματοδότησης, με τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρίες, για την αγορά του οχήματός τους.

Παντού στον εκθεσιακό χώρο υπάρχουν πανό με το σύνθημα “Drive and Shop”, (“Οδηγώ και Αγοράζω”), κάνοντας ένα λογοπαίγνιο στα αραβικά που χρησιμοποιεί το θηλυκό τρίτο πρόσωπο των ρημάτων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. “Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι αυτές που καταναλώνουν περισσότερο στα εμπορικά κέντρα”, δήλωσε η Σαρίφα Μοχάμαντ, η επικεφαλής των πωλητριών της έκθεσης, πριν διευκρινίσει: “Τη διαχείριση του εμπορικού κέντρου έχουν γυναίκες, όλες οι ταμίες, οι σερβιτόρες, είναι γυναίκες”.

Η διοργανώτρια εταιρία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προτίθεται να εκτείνει την πρωτοβουλία της και σε άλλες πόλεις.

Στη Σαουδική Αραβία, ένα υπερσυντηρητικό πατριαρχικό βασίλειο όπου τηρείται η αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου, οι γυναίκες υφίστανται αυστηρούς περιορισμούς, κυρίως ενδυματολογικούς, ενώ τελούν υπό την κηδεμονία ενός άνδρα της οικογένειάς τους προκειμένου να σπουδάσουν ή να ταξιδέψουν.

Τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ωστόσο σειρά μέτρων για τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλλονται στις γυναίκες και στη νεολαία. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνεται η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν οχήματα (αυτοκίνητα, δίκυκλα και φορτηγά) από τον Ιούνιο, καθώς και να πηγαίνουν στον κινηματογράφο και σε συναυλίες.

Τα μέτρα εντάσσονται στο πρόγραμμα “Vision 2030”, ένα πολύ μεγάλο σχέδιο κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αρχιτέκτονας του οποίου είναι ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, ο νέος ισχυρός άνδρας του βασιλείου. Η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα παγκοσμίως που απαγόρευε στις γυναίκες να είναι στο τιμόνι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα