Τσίπρας σε Μέρκελ:To NATO μόνο στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας

tsiprmerkΤηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το ταξίδι της Γερμανίδας καγκελάριου στην Τουρκία.

Ο Αλ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

“Ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε εκείνη στην Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ είπε, επίσης, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.

Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται μια μέρα μετά την συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, με κεντρικό θέμα την καταπολέμηση του προσφυγικού.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν οι δύο ηγέτες, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την πρόθεση Γερμανίας και Τουρκίας να προτείνουν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να συμμετέχουν στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, μαζί με την τουρκική ακτοφυλακή και την FRONTEX, ενώ άφησε αιχμές κατά της Ρωσίας, η οποία όπως είπε βομβαρδίζει αμάχους στη Συρία.

Ο Νταβούτογλου  απο την πλευρά του είπε ότι συμφώνησαν να υπάρξει “καλύτερη συνεργασία” για την καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων. Πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είναι μια προσπάθεια για άσκηση πίεσης στην Τουρκία και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

“Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα