Σύγκρουση Δένδια-Σαμαρά στη ΝΔ

Σφοδρή σύγκρουση του Νίκου Δένδια με τον Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται σε εξέλιξη στη ΝΔ. Η αντιπαράθεση των Κεντροδεξιών με τους ακραίους δεξιούς που σοβούσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει στην επιφάνεια.
Αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», όπου σφυροκόπησε τη σκληρή γραμμή της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Την άλλη γραμμή (σ.σ.σ τη σκληρή των Σαμαρά, Αδωνι, Βορίδη) αυτήν την οποία δεν δέχομαι με κανένα τρόπο ότι είναι κυρίαρχη δεν μπορώ να την υπηρετήσω» είπε ο Νίκος Δένδιας.
Μάλιστα έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «εάν η σκληρή γραμμή γίνει κυρίαρχη στη Νέα Δημοκρατία τότε θα μετατραπεί σε κομματίδιο του 18%»
Πάντως, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η κυρίαρχη τάση μέσα στη ΝΔ είναι η κεντροδεξιά. Η τάση του μετρό και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου με προσεγγίσεις στα λαϊκά στρώματα αλλά χωρίς αυτό να συνδυάζεται κ με εθνικιστικές υστερίες και λαϊκισμούς.»
Και πρόσθεσε διαφοροποιούμενος πλήρως από την ομάδα Σαμαρά-Αδωνι-Βορίδη ότι «η αντίληψη μας για την Μακεδονία είναι βαθιά πατριωτική, μια αντίληψη φιλίας προς όλους και με γέφυρες προς τα Βαλκάνια. Δεν είναι μια αντίληψη αμυντικής κραυγής ενός ανασφαλούς πολιτικού κόμματος που δε βρίσκει άλλο λόγο ύπαρξης και το ρίχνει στον εθνικισμό. Δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς.
Αυτή η γραμμή της κεντροδεξιάς πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όμως υπάρχουν όρια. Έχουμε ο καθένας τις ιδιαιτερότητες του όμως η κυρίαρχη γραμμή η γραμμή του κόμματος όπως αποτυπώνεται από τον αρχηγό του είναι αυτή η γραμμή που εγώ υπηρετώ. Την άλλη γραμμή αυτήν την οποία δεν δέχομαι με κανένα τρόπο ότι είναι κυρίαρχη δεν μπορώ να την υπηρετήσω. Η άλλη γραμμή έχει αντίθετα χαρακτηριστικά με τη δική μας γραμμή αλλά με αποκλίσεις διότι αν ήταν ακριβώς στην αντίθετη θέση θα ήταν εκτός κόμματος».
Ο Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δίνει τη δυνατότητα στη πιο σκληρή γραμμή της Νέας Δημοκρατίας να ισχυροποιηθεί ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν αυτή η γραμμή γίνει κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία θα μετατραπεί σε κομματίδιο, θα συρρικνωθει και τα ποσοστά της θα μειωθούν στο 18%.
«Εάν η σκληρή γραμμή γίνει κυρίαρχη στη Νέα Δημοκρατία τότε θα μετατραπεί σε κομματίδιο του 18%»
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει τη δυνατότητα στην άλλη γραμμή προσωρινά να ισχυροποιηθεί. Η εκλογή Μητσοτάκη τα έκρινε αυτά τα πράγματα, αυτά θα ξανατεθούν εάν στο μέλλον η Νέα Δημοκρατία επιλέξει άλλη γραμμή διότι όταν επιλέγεις αρχηγό επιλέγεις και γραμμή. Μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διάφορα αλλά για το μόνο που δεν μπορεί να τον κατηγορήσει είναι πως είναι ακροδεξιός. Αν χάσουμε τον ευρωπαϊκό ανοικτό μας χαρακτήρα την πατήσαμε. Θα κάνουμε τέτοια χάρη στον κ. Τσίπρα που δεν την ονειρεύεται.
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας ετεροπροσδιορίσει έτσι, φανταστείτε αν καταντήσουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε έτσι όπως αυτός θέλει. Θα περιοριστούμε σε ένα κομματίδιο του 18% και θα δούμε που θα πάμε από κει και πέρα. Εάν αυτές οι φωνές που ακούστηκαν από την άλλη τάση είναι ένα κομμάτι ενός ουράνιου τόξου το οποίο έχει το κόμμα δεν πειράζει καθόλου μπορεί να είναι και θετικό. Αν είναι όμως κυρίαρχες τότε έχει μετρηθεί που θα μας προσδιορίσουν σε τι ποσοστό θα προσδιορίσουν την Νέα Δημοκρατία. Ο Νίκος Δένδιας πήρε σαφείς αποστάσεις και από τις φωνές για δημοψήφισμα για το θέμα των Πρεσπών. Τόνισε ότι «δημοψήφισμα ζητούν όσοι δεν τολμούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στο λαό».
Ο Νίκος Δένδιας διαφοροποιήθηκε και στο θέμα των επικρίσεων προς τον ΠτΔ με μηνύματα και προς τον Κυράκο Μητσοτάκη. Είπε ότι «ο Παυλόπουλος τηρεί τις υποχρεώσεις του με θρησκευτική ευλάβεια» είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τις συνταγματικές αρμοδιότητες που έχει. Δεν μπορούμε να του δώσουμε ούτε να τον φορτώσουμε και με άλλες. Η χώρα επί εποχής βασιλείας έχει περάσει ζόρια από τις παρεμβάσεις του ανώτατου άρχοντα. Τι ζητάμε δηλαδή, ένα παρεμβατικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα κάνει κουμάντο ο,τι ώρα αυτός κρίνει; Αυτό είναι εκτός του πολιτεύματος. Ο κάθε θεσμός έχει την υποχρέωση του. Ο τωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κάνει με θρησκευτική ευλάβεια και πάρα πολύ καλά κάνει και το κάνει με θρησκευτική ευλάβεια. Δεν μπορούμε να τον φορτώνουμε με περισσότερες ευθύνες από ότι το Σύνταγμα του δίνει».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα