Σόιμπλε: Το ευρώ είναι πολύ βαρύ για την Ελλάδα

Η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται τυπικά, αλλά κατ’ ουσίαν βρίσκεται  σε αδιέξοδο και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου, εκτιμούν τώρα παράγοντες της Κομισιόν και του γερμανικού  ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ότι για να γίνουν περαιτέρω βήματα, απαιτούνται τώρα συντονισμένες κινήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ως προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι “τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν πολύ” ερμηνεύονται οι δηλώσεις Σόιμπλε πως σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ θα υπάρξει νέο πρόγραμμα με αυστηρότερους όρους υπό την εποπτεία του ESM.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι οι αναφορές του Σόιμπλε ήταν υποθετικές και ότι το Βερολίνο εμμένει στην ανάγκη συμμετοχής του Ταμείου. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι η οριστική απόφαση του ΔΝΤ θα έλθει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θα αποτελέσει και τη βάση για τη διαμόρφωση της στάσης του. «Η αξιολόγηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Οι Θεσμοί θα ενημερώσουν το επόμενο Eurogroup για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η αξιολόγηση», είναι η επίσημη άποψη.

Το γεγονός ότι στο EuroWorking Group δεν αποφασίστηκε η επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα επιβεβαιώνει τις σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Οπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές στο Βερολίνο, «μόνο ο ίδιος ο Σόιμπλε γνωρίζει πότε θα κλείσει η αξιολόγηση» – και εν πάση περιπτώσει θα καθυστερήσει.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το βασικό πρόβλημά του είναι η παραμονή ή μη του ΔΝΤ. Οπως  είπε πρόσφατα, αν δεν συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα, θα κληθεί ο ίδιος να εξηγήσει στη γερμανική Βουλή ότι κάθε περαιτέρω πληρωμή αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα.

Σε συνομιλίες του με Γερμανούς δημοσιογράφους, ο Βόλφγκανγκ φρόντισε να  γνωστοποιήσει την εκτίμηση του ότι «το ευρώ είναι πολύ βαρύ για την η ελληνική οικονομία», διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι κατά την άποψη του είναι καλύτερο για την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα