Σόιμπλε: Συμφωνεί με τη μεταφορά πόρων σε αδύναμες χώρες

Την άποψη του κ. Μακρόν ότι η ευρωζώνη χρειάζεται μεταφορές οικονομικών πόρων, συμμερίζεται και ο Β. Σόιμπλε.

«Είναι σωστό ότι το (γερμανικό) εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν έχει πολιτικές αιτίες. Πρέπει να αποδοθεί στην υψηλή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στο γεγονός ότι είμαστε μέρος της νομισματικής ένωσης» , είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel», παραδεχόμενος κάτι για το οποίο επικρίνεται τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον νεοεκλεγέντα γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών συμμερίζεται επίσης την άποψη του κ. Μακρόν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση χρειάζεται μεταφορές οικονομικών πόρων: «Δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει μια κοινότητα διαφορετικής (οικονομικής) ισχύος κρατών χωρίς να αμβλύνει τις ανισορροπίες», είπε χαρακτηριστικά. Μια κοινότητα δεν μπορεί να υπάρξει εάν οι ισχυρότεροι δεν συμπαρίστανται στους πιο αδύναμους. Τι εύρος θα έχουν αυτές οι μεταφορές πόρων και πόσοι θα κατανεμηθούν πρέπει να το αποφασίζει στις δημοκρατίες ο κυρίαρχος λαός.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν θα αντιταχθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεχτεί πιθανά ελλείμματα στον προϋπολογισμό της Γαλλίας . «Η ερμηνεία των κανόνων για τον προϋπολογισμό επαφίεται στην Κομισιόν.

Η γερμανική κυβέρνηση και εγώ δεν φέραμε ποτέ αντίρρηση σε συστάσεις της για το πώς πρέπει να αξιολογηθούν τα ελλείμματα χωρών όπως η Γαλλία», τόνισε.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο κ. Μακρόν θα μειώσει τα ελλείμματα της χώρας του όπως έχει υποσχεθεί: «Η Γαλλία μπορεί να τα καταφέρει, δεν βρίσκεται δα και πολύ μακριά από το 3%”, είπε χαρακτηριστικά στο γερμανικό περιοδικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα